Izložba polaznika radionice “Kaligrafija i ebru slikarstvo”


Izložba polaznika radionice „Kaligrafija i ebru slikarstvo“, već dvije generacije, će se otvoriti sutra, 05.7.2018., sa početkom od 18h u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

 

„Na ovoj izložbi posjetioci će imati priliku vidjeti preko 40 kaligrafija urađenih u kufi pismu, par u sulus pismu kao i kombinacije kaligrafije i ebru slikarstva.  Prve godine pokušala sam ih upoznati i sa iluminacijom – ukrašavanje važnih spisa , kaligrafija- pa će biti predstavljeno par zasebnih radova. Iluminacija se pokazala kao jako interesantna tehnika , ali i veoma zahtjevna. Ona se radi iznimno tankim kistovima gdje su smirenost i strpljivost ključne.  Već dvije godine zaredom ova radionica se održava u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i pokazala se jako popularna među omladinom. Posljednja 3 mjeseca polaznici, njih desetak, su imali priliku upoznati se sa tradicionalnim pristupom izrade kaligrafije. Od pripreme i bojenja papirana tradicionalan način pa sve do izrade kompozicije, ispisa kaligrafije i finalnog , onog najtežeg djela- njenog ljepljenja na lepenku. Prva godina isključivo radi kufi pismo- gemoetrijsko pismo koje je o danas jako interesantno ali i popularno među savremenim umjetnicima. Ovo pismo , iako na prvi pogleda izgleda jednostavno, kao i svaka kaligrafija zahtjeva preciznost. Na njemu polaznici uvježbavaju svoju ruku da bi već i drugoj godini krenuli sa Rika i sulus pismom.  Kroz ovaj period upoznali su se i sa ebru slikarstvom- slikanje na vodi, koja se i danas koristi za uvezivanje knjiga, dekorisanje papira, kao i bordura na levhama. Ono što je specifično za ebru jeste da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua.  U posebno pripremljenoj smjesi vode i smole raspršuje se boja koristeći kistove( specijalni kistovi od ružinog drveta i konjake dlake) kapaljke ili igle. Nakon što se nanese boja na smjesu i iscrta neki motiv polako se stavlja papir na koji se prenosi slika.“ – rekla nam je mr. Meliha Trako, voditeljica programa.

Izložba će biti otvorena svakim radnim dano do 12.07.2018. godine, u periodu od 16h do 19h. Pokrovitelj radionice „Kaligrafija i ebru slikarstvo“ je Općina Centar.

Kada? Od 5.0. od 18h do 12.07. od 16h do 19h
Gdje? JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Jelića br. 1


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist