Katalog kamene arheologije Muzeja Hercegovine u Mostaru


U srijedu, 28. juna sa početkom od 20h,  predstavit će se „Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Mostar” koji je izašao u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar. Budući da je ova godina zapravo godina baštine, tako je i prilika da se predstavi i pokaže kako se zbirka u proteklom periodu sačuvala i služi za naučna istraživanja u Muzeju Hercegovine Mostar.

 

„Katalog predstavlja arhelošku zbirku kamenih spomenkia Muzeja Hercegovine iz perioda antike, kasne antike, te srednjeg vijeka (Ara, sarkofag, miljokaz, rimska stela i stećci ). U katalogu su predstavljeni i sitni komadi ostataka kaitela, stubova i raznih komada kamena sa plastičnim ukrasima. Od ne-kamenih soimenika predstavljen je ilirski šljem iz V vijeka p.n.e. te rano-srednjovjekovni mač iz IX vijeka. Svi ovi arheološki nalazi su prostora Hercegovine, a autor kustos Mulović Edin u katalogu obradio je i istražio lokalitete na kojima su pronađeni te predstavio neka stara i novija istraživanja vezana za te arheološke nalaze.“ – kažu iz Muzeja Hercegovine Mostar i Mostarsko ljeto, organizatori ovog dešavanja.

Katalog je priredio Edin Mulović, koji je ujedno i kustos Muzeja Hercegovine Mostar. Objavljivanje kataloga je pomoglo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke BiH.

Ulaz je besplatan.

Kada? 28. juna sa početkom od 20h
Gdje? Centar za kulturu, Mostar


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist