Turizam u BiH


Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, ali pored toga može se pohvaliti historijskim i kulturnim znamenitostima. Zbog navednih i još mnogih razloga naša zemlja je česta turistička destinacijama mnogim turistima iz svijeta i regije.

Bosna i Hercegovina bila je u grupi država sa značajnim turističkim razvojem u nekoliko posljednjih godina. Dolazak turista porastao je u prosjeku za 24% godišnje u periodu između 1995. i 2000. Prema podacima Svjetske turističke organizacije za 2008, BiH se našla u vrhu spiska zemalja po porastu broja turista s rastom od 20%.[1] U 2016. godini u Bosni i Hercegovini registrovano je 1.148.530 turista, što je povećanje od 11,6% u usporedbi sa proteklom godinom, dok je ostvareno 2.376.743 noćenja, što predstavlja porast od 10,9%. Od tog broja 69% čine strani turisti. Prema procjeni Svjetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina će imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu za projektirani period između 1995. i 2020. tog razloga jedna od destinacija mnogim turistima. (statistički podaci preuzeti sa wikipedia)

U Bosni i Hercegovini postoje različite vrste turizma, a najpoznatije su:
– Planinski turizam: planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević, Vlašić
– Banjski: banje na Ilidži kod Sarajeva, u Fojnici, Kiseljaku, Tesliću, Tuzli, Olovu, Srebrenici, Višegradu, Tesliću predstavljaju bogatstvo termalnih izvora radioaktivne i mineralne vode.
– Promorski: Neum koji je bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more i pruža šanse za odmor i rekreaciju.
– Religijski: Međugorje, Prusac, Jajce, te monogobrojni vjerski i kulturni spomenici
– Kongresni turizam: Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać, Banja Luka, Mostar.

Na UNESCO-vom spisku svjetske baštine nalaze se sljedeća mjesta i objekti iz Bosne i Hercegovine: Stari most u Mostaru, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu , Stećci kao srednjovjekovni bosanski nadgrobni spomenici.

Kada je riječ o najljepšim destinacijma unutar Bosne i Hercegovine pitali smo građane za mišljenje.
„Bosna i Hercegovina je jako bogata zemlja, a za mene najljepše je mjesto Sarajevo zbog svoje multikulturalnosti.“


„Za mene najljepša destinacije u našoj zemlji je vodopad Kravice“


„Teško je izdvojiti samo jednu turističku destinaciju koju volim, jer svaki put kada putujem svojom zemljom ostanem iznenađena njenom ljepotom. Izdvojila bih vodopad Kravice“

Sa sigurnošću možemo reći da Bosna i Hercegovina ima potencijala za razvoj i napredak u turizmu, ali se prije svega trebamo zapitati koliko cijenimo ono što imamo!? Treba da malo manje bacamo smeće u rijeku i da poštujemo sva naša prirodna bogatstva, koja nećemo naći nigdje drugo do u našoj srcolikoj Bosni i Hercegovini.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist