Celijakija, osjetljivost na gluten


Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena. Zbog toga se među zdravstvenim djelatnicima naziva još i glutenska enteropatija. 

Klinička slika kod oboljelih od celijakije je bol u trbuhu, učestali proljevi i druge probavne smetnje. Gluten dovodi do oštećenja resica tankog crijeva što smanjuje upijanje hranjivih tvari i poremećaja bakterijske flore crijeva.

Odbijanje liječenja ili nepridržavanje režima bezglutenske dijete može uzrokovati dugotrajno oštećenje sluznice tankog crijeva i uzrokovati teške bolesti.

Kako je narušena struktura crijevne sluznice, slaba je ili posve uništena funkcija pojedinih probavnih enzima, pa je tako primjerice oslabljena aktivnost laktaze, enzima koji razgrađuje mliječni šećer laktozu.

Važno je znati kako postoji međunarodni sistem označavanja prehrambenih proizvoda koji ne sadrže gluten – simbol prekriženog klasa pšenice.

Veliki je problem slaba označenost prehrambenih proizvoda koji mogu sadržavati gluten i u tragovima, odnosno zakonska regulativa koja bi obavezala proizvođače da testiraju na prisutnost glutena. Dječja je hrana u tom smislu pažljivije i bolje označena.

Pacijenti kojima je dijagnosticirana celijakija često reagiraju s tugom, a mnogi teško razumijevaju ili prihvaćaju da im nešto tako bitno u njihovoj prehrani može narušiti zdravlje.

Terapija za ovu bolest je jednostavna -prehrana bez glutena. Međutim, čak 30% bolesnika teško se pridržava ovog načina prehrane.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist