Voli svoje, poštuj tuđe!


Tolerancija je poštovanje, prihvatanje, uvažavanje nečijeg prava na različitost. U čemu se razlikujemo?

Svako od nas je jedinstvena ličnost koja ima svoje karakteristike i različitost od drugih. Većina ljudi se razlikuje po običajima, vjerovanjima, sposobnostima, navikama, vrijednostima, izgledu, jeziku, političkoj i nacionalnoj pripadnosti, ukusima i dr. Odavno je čovjek shvatio da nismo svi isti i da se razlikujemo u mnogim stvarima, pa tako i u toleranciji. Neko je više tolerantniji neko manje, stvar je pojedinca i njegove sredine.

Biti tolerantan kada nam je pobjeda važnija od uspjeha i pod pritiskom da se mora biti u pravu, postaje veoma teško. Pogotovo je teško biti tolerantan sa osobom kojoj je ponos na prvom mjestu i koja, iako zna da nije upravu, tjera po svom.

Da bi izbjegli takve situacije i da sebe ne dovedemo u to stanje da se ne možemo kontrolisati, potrebno je da razdvojimo sami sebi bitno od nebitnog, da poredamo sebi prioritete u životu, da pažljivo biramo društvo, da ne miješamo privatni život sa poslovnim, te da svoje prioritete ne stavljamo ispred drugih i da naša ne mora biti uvijek zadnja.

Upoznati sebe, razumijeti druge i prihvatiti razlike je osnov tolerancije. JER SVI SMO MI LJUDI, ALI RIJETKO KO ČOVJEK.

Netolerancije su nedostatak samopouzdanja i nesigurnost. Najbolji lijek za netoleranciju jeste jačanje samopouzdanja. Također, trebamo smanjiti i prevelika očekivanja od drugih, jer to nas najčešće dovodi do razočarenja.

Da li se tolerancija može vježbati? Da, može! Kada treba početi i koliko traje? Kreni već sada, a traje do kraja našeg života.

Ako želimo da naučimo da budemo tolerantni, neprijatelj će nam biti najbolji učitelj. – Dalaj Lama

Šta je tolerancija? To je posljedica čovječanstva. Svi smo mi stvoreni od slabosti i grešaka i oprostiti jedan drugome glupost recipročno – to je prvi zakon prirode. – Volter

Najznačajniji rezultat edukacije je tolerancija. – Helen Keler

Vidio sam veliku netoleranciju prikazanu u prilog tolerancije. – Semjuel Tejlor Koleridž

Test hrabrosti dolazi kada smo u manjini. Test tolerancije dolazi kada smo u većini. – Ralf Sokman

Tolerancija ima granicu – ne može biti tolerisano ono što je netolerantno. – Sidni Huk

Slika preuzeta sa http://www.top.medjimurje.info


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist