Brak ili izvanbračna zajednica?


Brak je društveno priznata zajednica koja je regulisana običajem, moralom, religijom ili pravom. Brak se također može definisati kao spolna veza između muškarca i žene. Ova zajednica muškarca i žene podrazumijeva zajednicu u kojoj oboje supružnika doprinose u kući ili izvan nje. Zajedno osiguravaju materijalne uvjete života. Stoga se ova zajednica naziva i ekonomska zajednica.

Kada je riječ o oblicima brakova još uvijek dominira monogamija. To je brak jednog muškarca i jedne žene. Ovaj oblik braka je bio karakterističan u prošlosti, ali je odlika i savremenog društva.

Grupni brak je brak koji se definiše kao kolektivni brak. Ovaj oblik ima svoje podvrste, a to su: poliginija i poliandrija.
-Poliginija je brak u kojem je muškarac oženjen sa više žena.
– Poliandrija je brak jedne žene sa više muškaraca. Ovaj brak je manje prisutan u našem društvu , ali je prisutan u Tibetu.

Naše društvo egzistira i sve više prisvajamo ono što dolazi sa zapada. Primjer toga je i izvanbračna zajednica koja je sve više prisutna u našoj zemlji. Izvanbračna zajednica ima sve odlike braka, izgrađena je na međusobnoj ljubavi i međusobnim obavezama. Zajedno borave, rade i zarađuju i time čine ekonomsku zajendnicu. Ovu zajednicu od tradicionalnog braka razlikuje samo što izvanbračna zajednica nije formalno, zakonom regulisana.

Još jedan oblik braka koji je karakterističan za savremeno društvo je istospolni brak ili zajednica homoskesualnih parova. Budući da ovaj brak nije u velikoj mjeri prihvaćen od strane društva on postaje ilegaln brak. Na zapadu je situacija bolja u odnosu na BiH. U pojedinim zemljama na zapadu je čak dozvoljena i zakonska vertifikacija ovog oblika braka te na taj način muškarci i žene skloni homoseksualnosti izlaze iz ilegale. Već na početku smo kazali kako naše društvo lako prisvaja ono što dolazi sa zapada, pa se nadamo da će i ovaj oblik braka zaživjeti u našoj zemlji.

Činjenica je da brak može da se prekine. Uzroci sloma braka su razni, ali jedan od njih je a partneri nemaju više zajedničke interese. Iako dođe do krize u braku neki parovi se ne rastaju već i dalje žive u zajendo, a to se naziva prazan brak. Njihovu odluku da i dalje nastave živjeti bez oobzira što nema uzajamne ljubavi i pažnje opravdavaju djecom. Dakle, većina ih u braku ostane samo zbog djece.

Međutim svjesni smo da postoje ipak oni koji ne mogu da nastave zajedno, a najčešći razlozi su: partneri su se uzeli mladi, prevara, nedostatak poštovanaj i pažnje…


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist