Da li čovjek dovoljno poštuje prirodu?


U cijeloj Evropi se svake godine, 24. maja, obilježava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na “postanak” prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obilježen 1999.godine.

Evropa je poznata po veličanstvenim parkovima i baštama. To su mjesta na kojima stanovnici imaju mogućnosti da se opuste i uživaju u prirodi. Zelenilo i svjež vazduh privlači ljude svih godina i ne ostavljaju nikog ravnodušnim.

Neki od poznatih parkova u Evropi je Sutton Park, prava gradska šuma u Birmingenu (Engleska). Pruža se na teritoriji od sjeverozapada prema jugoistoku na površini od 4.1 km.

Smatra se da je Sutton Park najveći park u Evropi. Ovdje se nalaze prelijepe staze za šetnju, mala jezerca i veliki broj klupa za odmor.

Park je uvijek pun posetilaca, jer je savršen za višečasovnu šetnju i odmor. Zbog velike teritorije koju zauzima, očekivalo se da će ovaj park izgledati poprilično divlje i pusto ali to nije tako.

Silesian Park u Poljskom gradu Katovice je jedan od najljepših parkova na svijetu. Nalazi se na 50 km od češke granice. Nije potrebno naglašavati koliko je priroda Poljske lijepa, jer ova zemlja je već poznata po svojim magičnim pejsažima.

Bilo da je prekriven zelenilom preko ljeta ili pahuljama zimi, Silesian Park je jedno od najfinijih mjesta u Evropi za šetnju i raznovrsne aktivnosti pod vedrim nebom.

Ovo je sjajno mjesto za zabavu. Tu se također nalaze zoo vrt, planetarijum, rekreativni i sportski objekti.

Ovo su samo neki od ljepota koje nam priroda nudi, a na nama je da ju sačuvamo najbolje što možemo.

Informacije o parkovima preuzete sa http://ekospark.com

Slika preuzeta sa tercerainformacion.es


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist