Da li biste se vi usudili na let sa čitavom ženskom posadom?


Pilotkinje ili kontrolorke leta su vrlo rijetke u svijetu pa tako i u BiH. Iako su žene postale ravnopravne u društvu i dalje postoji podjela na ,,muški“ i „ženski“ posao. Većina ljudi ima skepsu u „muške poslove“ kada ih rade žene, kao što je to upravljanje letom. Ne postoji nijedan posao, a da ga žena ne može uraditi, bitna je samo volja.

 

ŽENA SI, MOŽEŠ SVE!

Kada je riječ o BiH, žene se jedino mogu vidjeti u ulogama stjuardese što i nije iznenađujuće. Prema podacima Međunarodnog udruženja žena pilotkinja (ISA), u cijelom svijetu ima samo 4.000 pilotkinja iako se ovim poslom bavi 130.000 osoba. To je samo tri posto od ukupnog broja. Najviše pilotkinja ima SAD, a samo njih 450 su kapetanice.

2008. godine letom Croatia Arilinesa, rukovodila je žena s potpuno ženskom posadom što je dokaz da žene mogu raditi sve.

U BiH trenutno nijedna žena nema dozvolu pilotkinje aviona ili helikoptera koju izdaje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA). Prema riječima stručnog saradnika za odnose s javnošću BHDCA Aleksandara Lalovića, pet ženskih osoba iz BiH ima važeću dozvolu pilota jedrilice.

Prva bh. žena koja je imala dozvolu za upravljanje avionom bila je Fatima Mušić, ali ona se nikada nije bavila tim poslom profesionalno, već iz hobija. Ona je očito ostala jedina hrabra žena koja je imala ovu dozvolu, ne računajući jedinu ženu letača u Oružanim snagama BiH Tanju Krstović.

Kada je riječ o ženama koje rade kao kontrolorke leta, tu je mnogo bolja situacija, kako u svijetu, tako i u BiH, ali i dalje nije zadovoljavajuća. U Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) trenutno radi 91 kontrolor zračnog saobraćaja, od čega je 21 žena. Na obuci za novu generaciju je 59 osoba, od čega je osam žena.

“Mogu vam reći da su pilotkinje napravile nevjerovatan napredak i razlog je to što su ‘dinosauri nestali’. Muškaraci koji nisu željeli žene u kokpitu su većinom u penziji”, kazala je pilotkinja Amy Laboda za magazin Avijacija za žene.

Neki od naših radioaktivaca su na Instagram i Facebook profilu odgovorili na pitanje: MOGU LI ŽENE BITI PILOTKINJE?

Smatram da žene mogu i trebaju biti pilotkinje, jer su se izborile za ravnopravnost žena, i snalažljivije su – kazala je Erna Isaković.

Žene mogu biti pilotkinje, jer nema saobračajnih znakova, a ni parkinga – Amina Karić.

Žena može biti sve, pa i pilot. Žena mora i treba biti ravnopravna sa muškarcem i imati pravo na posao koji želi raditi – Amina Horić.

Da! Tata mi je pilot i preko njega sam zavoljela taj posao. Više puta sam imala priliku upravljati avionom i helikopterom ( s tatom naravno) i mogu vam reći da je PRELIJEPO! A i ja želim postati pilot – kazala nam je Lamija Mahmutović.

Slike preuzete sa poduzetna.ba i aviationvoice.lk.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist