Bolest koja je vodeći uzrok dječije smrtnosti u svijetu


Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava se svake godine 25. aprila.

Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodium (pet vrsta plazmodija), a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca Anophelesa. Parazit se umnožava u jetri, a zatim inficira crvene krvne stanice, eritrocite.

Ako se bolest ne liječi na vrijeme, može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Mapa Malarije

Malarija je vodeći uzrok dječije smrti u svijetu i svakih 60 sekundi ubije jedno dijete! Zajedno s tuberkulozom i HIV-om, malarija je prioritetna bolest Svjetske zdrastvene organizacije. Oko 90% akutno oboljelih nalazi se u subsaharskoj Africi i Svjetska banka izvještava da malarija “košta” afrički kontinent više od 12 milijardi dolara godišnje u troškovima zdravstvene zaštite i smanjenoj radnoj produktivnosti, a upravo toliko iznosi cjelokupna pomoć koju Afrika dobiva svake godine!

Stoga, vrlo je važno poznavati rizike malarije na nekom području, načine zaštite, te uzimati kemoprofilaksu (antimalarični lijekovi koji se uzimaj prije polaska na put, tokom boravka i nakon povratka).

U slučaju pojave simptoma poput visoke tjelesne temperature i groznice do 7 dana i  nakon povratka, nužno je hitno javljanje liječniku i nadležnoj epidemiološkoj službi.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist