“Dan otvorenih vrata” na Univerzitetu u Zenici


Univerzitet u Zenici sada već tradicionalno organizira “Dan otvorenih vrata” da bi se privukla pažnja završenika srednjih škola sa prostora cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Na taj način maturanti dobijaju priliku da razgovaraju i sa profesorima i studentima, kako bi olakšali donošenje odluke prilikom upisa na fakultet.

Ovogodišnji koncept u saradnji sa nadležnima iz Ministarstva je izmijenjen u odnosu na prethodne, jer su željeli da dovedu što veći broj maturanata iz Zeničko-dobojskog kantona.

Ono što je ovogodišnja novina u obrazovnom sistemu jeste otvaranje novih odsjeka na I i II ciklusu studija.

“U toku su procedure za otvaranje nekoliko studijskih programa, studijskih odsjeka na I ciklusu, pa i na II. Mislim da će barem dva od tih studijskih odsjeka, koja su do sada prošla predviđenu proceduru također biti promovirana i da će biti vrlo atraktivna za studente odnosno za maturante.”, ističe rektor Univerziteta u Zenici, Damir Kukić.

Također, dodaje da je broj upisanih studenata iz godine u godine sve manji, a oni će se truditi da taj “trend” zaustave otvaranjem novih studijskih odsjeka i insistiranjem na jednoj ovakvoj manifestaciji.

Kako je kazao Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Zenici, ovo je završetak manifestacije, koja traje već nekoliko mjeseci.

“Mi želimo pokazati srednjoškolcima iz Zeničko-dobojskog kantona mogućnosti studiranja na našem Univerzitetu, želimo ukazati na nove odsjeke i programe koje smo otvorili, među kojima bih posebno istakao softverski inženjering. Želimo da kažemo da smo Univerzitet za mlade, da se imamo čime pohvaliti.”. kazao je prorektor Univerziteta u Zenici, Enes Hašić.

Univerzitet u Zenici osnovan je prije 18 godina, a svake godine se po završetku akademske godine isprati nekoliko stotina studenata, koji završe prvi i drugi ciklus studija.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist