Ahmet Hromadžić – istaknuti bh. književnik


Istaknuti bosanskohercegovači književnik i osnivač biblioteke Lastavica, Ahmet Hromadžić, rođen je 11. oktobra 1923. godine u Bjelaju kod Bosanskog petrovca. U svom rodnom mjestu završava osnovnu školu, dok je u Sarajevu završio Tehnički i Višu pedagošku školu.

Svoju karijeru započinje kao novinar u novinama Oslobođenje, gdje je kasnije postao i urednik. Prvi roman, “Labudova poljana”, objavljuje godine 1952. u Sarajevu. Pisao je romane i pripovijetke, crtice, članke, književne kritike i reportaže. Njegova djela su prevedena na više od 30 svjetskih jezika, također su uvrštena u lektire nekih evropskih zemalja.

Osnivač je I urednik biblioteke Lastavica, gdje su objavljena djela najvećih imena domaće I svjetske književnosti namijenjenau za djecu. Ahmet Hromadžić je dobitnik brojnih nagrada, među kojima možemo izdvojiti Nagradu Udruženja književnika BiH, Šestoaprilska nagrada, Nagrada Mlado pokoljenje za književno djelo i biblioteku Lastavica.

Njegova najpoluarnija djela su : “Patuljak vam prica”, “Okamenjeni vlakovi” i “Patuljak iz Zaboravljene Zemlje”, a druga djela su mu “Zelengor”, “Bistri potoci”, “Bijeli svijet”, “Dječak jaše konja”, “Zelena šuma”, “Petrova gora”, “Bijeli slavuj”, itd.

Umro je 1. januara 2003. godine u Sarajevu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist