Napokon nije cajka, dolazi Edo Maajka


Nakon tri uspješne fundraising kampanje Radija Active, koje su pružale širok spektar kulturnog sadržaja, ovog proljeća, tačnije 14. aprila, organizuje i četvrtu fundraising kampanju. U okviru četvrte kampanje Radio Active ugostit će Edu Maajku i DJ. Soul-a.

Zenica je u ratnom i poslijeratnom periodu imala bogatu i raznovrsnu muzičku scenu, koju su činile različite subkulture. Kada je riječ o hip-hop muzici u Zenici, ona ima jako karakterističan background. Zenička hip-hop scena jačala je i doživjela vrhunac u ratnom periodu. Tada je muzika korištena ko sredstvo kojim se opisivala teška i sumorna svakodnevnica, a na neki način pomoću muzike se bježalo od baš takve svakodnevnice. Hip-hop scena se od devedesetih do danas mijenjala i jačala, a po mišljenju Ede Maajke danas je jača nego ikada.

„Nikad bolje stanje nije bilo u rap muzici. Iz mase iskaču mnogi. Što se tiče Bosne i Hercegovine, jako puno nade smo položili u Sassju i Kontru, imamo Frenkija koji je izdao novi album sa Kontrom, a po meni je to jedan od boljih albuma u regiji što se tiče hip-hop muzike. Jako je dobra scena“ rekao nam je u razgovoru povodom nadolazečeg koncerta.

Edo Maajka se hip-hop muzikom počinje baviti devedesetih godina, a prvi studijski album izdaje 2001. godine. Njegov tekstualni opus bavi se obespravljenima od strane vlasti, razlikama koje postoje među ljudima na ovim geografijama, a koje su često zloupotrebljene i bivaju sredstvo manipulacije. Pjesme Ede Maajke mogu se posmatrati kao sredstvo borbe i medij koji poziva na promišljanje i reakciju.

Koncert će se održati 14.04. u Hrvatskom kulturnom domu ”Kralj Tomislav”, sa početkom u 20:00 sati. Kampanja počinje sa nastupom beatboxera pod nazivom Egzil i Tonbe, te Zlatanom Karićem i Golden Blow. Karte možete kupiti u: Cafe Bar Bonaparte, Club 072 i Pivnica Gatto. Cijena karte u pretprodaji je 10 KM, a na dan koncerta 15 KM.

Kroz kratki vedeo možete vidjeti kako je zenička hip-hop scena izgledala devedesetih godina.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist