Duvački orkestar Zenica


Za ljudski vijek od 85 godina kažu da je dugovječnost. A za jedno, još uvijek aktivno amatersko kulturno društvo iste dobi, koje okuplja i okupljalo je entuzijaste zaljubljenike u muziku, zajednički rad, drugarstvo i javne nastupe, više je od toga.
Upečatljiva, blistava i osebujna povijesna linija Duvačkog orkestra u spektru amaterskog muzičkog života grada Zenice počinje 1926. godine formiranjem Rudarske limene glazbe. Zabilježeno je da u orkestru aktivno učestvuje 21 član. Nagli privredni razvoj Zenice i dolazak velikog broja stranih stručnjaka sa područja austrougarske monarhije, koji su donosili evropska kulturna obilježja, prirodno su podstakli nove oblike orkestarskog muziciranja. Najbrojniji su bili Česi i Slovenci. Ne treba smetnuti s uma da je u širem značenju postojao specifičan proces prožimanja i obogaćivanja bosanske muzičke tradicije koja je potvrđivala svoj izvorni kosmopolitski kulturni identitet i karakter. Nešto više o historijatu Duvačkog orkestra možete čitati ovdje


  • Duvački orkestar iz Zenice djeluje u KUD-u Željezara, a oveje godine učestvovao na festivalu u Francuskoj i Španiji. Zajedno sa širokobriješkim mažoretkinjama predstavljali su BiH, a možemo reći i bili pravi ambasadori.
    Ukoliko ste slušali emisiju ANTIDEPRESIV (17.03.) mogli ste poslušati iskustva sa ove turneje. Mi vam u nastvaku donosimo dio razgovora sa rukovodiocem Duvačkog orkestra, Azurom Bijedić .
    Kako da Duvački orkestar ode na jednu veliku turneju i predstavlja naš grad, ali i državu?

    Odlazak na turneju u Francusku i Španiju je bio na poziv širokobrijeških mažoretkinja sa kojima imamo jako dobru saradnju. Ovo je već 6 ili 7 evropska turneja sa mažoretkinjama i do sada smo proputovali kroz Italiju, Francusku, Belgiju, Njemačku, Austriju…

    Kakva iskustva i impresije nosite sa sobom?

    Sa posljednje turneje nosim samo pozitivna iskustva. Ovu su bile dvije odvojene turneje koje smo stopili u jednu i na taj način smanjili troškove. Proveli smo 4 dana u Francuskoj, a 5 dana u Španiji. U Španiju smo ove godine prvi put ušli i tamo ostavili zapažen dojam tako da smo dobili odmah poziv, da dođemo ponovo. Nastupili smo na karnevalima u Albiju kao jedna od 5 međunarodnih skupina/gostiju (Holandija, Slovačka, Škotska, Švicarska i Bosna i Hercegovina). Bila je velika čast i zadovoljstvo da se nađemo među 5 veoma jakih predstavnika Evrope. Mi smo dali sve od sebe da budemo pravi ambasadori naše države kroz prijeme koje smo imali u španskoj regiji Valenciana. Prijeme je organizovala gradonačelnica na kojima smo razmjenjivali progodne poklone (knjige i materijale o BiH).

  • “Muzika daje dušu univerzumu, krila umu i mašti i život svemu!” (Platon) Možemo reći da Duvački orkestar iz Zenice je zasigurno dao odličnu energiju ljudima iz Evrope. Bili su odlični ambasadori, a to nam kazuje i podatak da je upravo ovaj orkestar dobio poziv i za naredni put.


    Tvoj stav

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



    RadiYo Active

    Šta svira?

    Title

    Artist