Tvrđava Vranduk – „Kapija BiH“


Tvrđava Vranduk, koja se nalazi na oko 10km od centra Zenice, je izgrađena na stijeni iznad klisure. Odmah ispod same tvrđave, rijeka Bosna gradi svoj polulučni tok sa prirodnim ukrasom i zaštitom. Godine 1410. se po prvi put spominje ime Vranduk.

Tvrđava je još poznatija kao i „kapija BiH“. Razlog tome jeste da bi osvajači mogli da osvoje BiH, morali su prvo da osvoje Vrandučku tvrđavu. Podignuta je negdje kraje XIV stoljeća, a dok je u okolini same tvrđave razvijen sistem odbrambenih objekata. U unutrašnjosti zidina nalazi se naselje koje je poznatije kao sotto Vranduch.

Prvobitno je Vranduk bio banski, a potom i kraljevski grad. Mnogi su bosanski kraljevi ovdje primali izlanstva, izdavali povelje, te potpisivali ugovore.

Godine 1463. Osmanlije osvajaju Vranduk poslije dužeg perioda opsijedanja. Čak je i Eugen Savojski, austrijski vojskovođa, 1697. godine na pohodu na Bosnu, zaobišao Vranduk nakon što je uvidio koliko je zapravo teško osvojiti ovaj grad. Vrandučka kapetanija je bila uspostavljena tek početkom 18. stoljeća.

U unutrašnjosti su pronađeni mnogi arheološki nalazi, kako iz srednjeg doba, tako i iz osmanskog perioda. Jedno od pronalazišta su i posude, nakit, novčići i sl., te u svi pronalasci nalaze u Muzeju grada Zenice.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist