Anton Pavlovič Čehov – začetnik psihološkog realizma


„Ljubav daje krila ali ih i potkresuje.“ – Anton P. Čehov

Poznati ruski novelist, pripovijedač i dramski pisac, Anton Pavlovič Čehov, rođen je 29. januara 1860. godine u Tanarogu, Rusija. Za vrijeme studija medicine objavljivao je humorističnu prozu. Nakon što je završio studije obolijeva od tuberkuloze.

Sa kratkih humoresaka, koje su bile veoma sažetog izraza i karakterizacija prelazi na novele, pripovijetke i drame. U njegovim dramama nije bilo tradicionalnog zapleta niti raspleta, već je bilo naglasak na lirskim elementima sugestija atmosfere gdje se odvijao život njegovih junaka. Rasplet njegovih drama je uvijek bio nedorečen i koji je ostajao u sjećanju čitaoca. Zahtijevao je na protoku vremena te je to bio jedan od ključnih mehanizama u kojima su se zbivale promjene. Zbog ovakvih njegovih drama, Čehov se naziva i začetnikom psihološkog realizma.

Od njegovih značajnijih djela, možemo izdvojiti sljedeće „Galeb“, „Ujak Vanja“, „Tri sestre“, „Višnjik“ (drame), zatim „Melpomenine bajke“, „Šarene priče“, „U promačini“ (zbirke priča), kao i mnoga druga djela.

Umro je 15. jula 1904. godine u lječilištu  Badenweiler od posljedica tuberkuloze.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist