Alphonse Mucha – najznačajniji umjetnik za pokret Art Nuvo


„The purpose of my work was never to destroy but always to create, to construct bridges, because we must live in the hope that humankind will draw together and that the better we understand each other the easier this will become.” – Alphonse Mucha

Poznati češki slikar i dizajner te najznačajniji umjetnik za pokret Art Nuvo, Alphonse Mucha, rođen je 24. jula 1860. godine u mjestu Ivančice u Moravskoj, sadašnjoj Češkoj. Još kao dijete ga je privkula crkvena umjetnost dok je pjevao u crkvenom horu. U Minhenu je završio studij slikarstva, da bi se potom preselio u centar umjetnosti Pariz.

Svjetsku slavu stiče 1894. godine kada je za predstavu Gizmonda nacrtao poster francuske glumice Sare Bernar. Alphonse je želio da njegova umjetnost bude iznad običnog postera i ilustracije. Tako je smatrao da umjetnost treba izražavati uzvišene ideje i duhovnost. Paviljon Bosne i Hercegovine je dizajnirao na Svjetskoj izložbi koja je održana u parizu 1900. godine.

Tokom svoje karijere izradio je veliki broj slika, postera, reklama, ilustracija, dizajna nakita i pozorišnih scenografija. Pri izradi svake slike prilazio je studiozno i pedatno ih je radio. Njegovi radovi su postali kasnije zaštini znak umjetničkog pravca Art Nuvo, čija je težnja bila spajanje umjetnosti i industrije. Ovaj pravac je nastojao da umjetnost ne bude više dostupna samo elitiziranim krugovima, nego da bude dostupna svima.

Kruna njegovog stvaralašnog uspjeha jeste magnum opus Slavonska epopeja u kojem je predstavio scene iz slavonske historije. Ovo predstavlja seriju od 20 gigantskih slika koje je radio u periodu od 1910. do 1918. godine, dimenzija 405×480 cm pa čak i većih dimenzija. Njegova želja je bila da posveti svkaoj Slavonskoj zajednici po jednu temu. U ovom opusu se nalazi jedna slika koja predstavlja scenu iz srpske historije, a to je „Krunisanje cara Dušana“. Mucha je ovaj magnum opsu 1928. godine poklonio Pragu i češkom narodu.

Umro je 14. jula 1939. godine u svojoj kući u Pragu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist