Svjetski dan meteorologije


Od 1951.godine, Svjetska meteorološka organizacija (SMO) obilježava 23.mart 1950. godine kao Svjetski dan meteorologije, kada je Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije i važnog doprinosa koji daju nacionalne meteorološke i hidrološke službe u očuvanju života stupila na snagu.

Svjetska meteorološka organizacija, kao nasljednica Međunarodne meteorološke organizacije, formirane 1873. godine, za cilj ima pružanje podrške zemljama svijeta u obezbjeđivanju meteoroloških i hidroloških informacija, u svrhu očuvanja ljudskih života i imovine. Pružanje informacija o prirodnim katastrofama uslovljenih vremenom i klimom, za očuvanje životne sredine i davanju doprinosa održivom razvoju.

Ovo se ne može ostvariti ukoliko ne postoje neophodna osmatranja, istraživanja i aktivnosti, koja razvijaju znanje i razumijevanje o vremenu i klimi.

Klimatske promjene se tiču svih nas i ukoliko se ne počne djelovati na vrijeme doći će do velikih problema i posljedica na društvo.

Globalni okvir za klimatske usluge (GFCS-globas framework for climate services), inicijativa UN sistema, koju vodi SMO, je zamišljena tako da obezbijedi pružanje klimatskih usluga na način da odluke budu donesene bazirano na najboljim mogućim informacijama.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist