Paul Klee – najznačajniji umjetnik klasične moderne


Najznačajniji umjetnik klasične moderne i njemačko-švicarski slikar, Paul Klee, rođen je 18. decembra 1879. godine u Münchenbuchsee kraj Berna. Bio je veoma nadaren violinista. Sa svega 11 godina dobio je poziv ugledne Bernske muzičke asocijacije povodom nastupa. Ipak kasnije postao je veoma zasićen muzikom i osjećao je veliki bunt prema modernoj muzici.

Klee se na početku prvo bavio sa crtežima olovkom, a ponajviše an karikaturu. Poslije polaganja matura u Bernu, upisao je Akademiju lijepih umjetnisti u Minhenu gdje započinje dugogodišnja njegova borba s bojama. Njegov prvi značajniji uspjeh je ostvaren 1905. godine sa prvom izložbom serije brakopisa Izumi.

Unatoč tome što je bio individualac i osobenjak, umjetnost ga je ipak povezivala sa mnogim drugim slikarima iz njegovog vremena. Njegova su se djela veoma razlikovala od slikara kubista, futurista i nadrealističkog pokreta. Kleeov način crtanja je bio pun djetinjih navinih crteži, različiti nativnih naroda i primitivizma koje je bilo zapravo fenomen moderne umjetnosti i jedan je od najvažnijih grafičara  u toku 20. stoljeća.

Stuktura podloge mu je bila veoma važna koliko i kombinovanje tehnika. Također se u njegovim djelima može razaznati različiti umjetnički stilovi poput eskpresionizma, kubizma i nadrealizma. Tokom svoje karijere nacrtao je 733 slike na drvenoj podlozi i platnu, 95 grafika, 4977 crteža, 3159 bojanih listova na papiru, 15 plastika i 51 slika na staklu. U toku zadnjih 5 godina njegovog života nastalo je preko 1000 djela.

Umro je 26. juna 1940. godine u Muralto kraj Locarna, Italija.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist