Hedy Lamarr – glumica i inovatorica


„All creative people want to do the unexpected.“ – Hedy Lamarr

Austrijska i američka glumica za vrijeme zlatnog doba Hollywooda i inovatorica, Hedy Lamarr, rođena je 9. novembra 1914. godine u Beču, Austrija. Pravo ime joj je Hedwig Eva Maria Kiesler. Potječe iz veoma ugledne bečke židovske porodice. Otac joj je bio direktor banke, a mama joj je bila pijanistica.

Sa filmom Geld auf der Straße (1930.) je imala glavnu ulogu skupa sa Heinzom Rihmannom i Hansom Moserom. A godinu dana kasnije izlazi i njezin sljedeći film Die Blumenfrau von Lindenau. Pod imenom Hedy Kiesler glumi u svim njemačkim i čehoslovačkim filmovima gdje je dobivala sve veće i veće uloge.

Za poznatog bečkog industrijalca Fritz Mandl se udaje 10. augusta 1933. godine, koji je bio veoma kontraverzan i strog te joj brani da se bavi glumom. Ipak, 1937. godine odlučuje da bježi od svog muža. Prvo odlazi u Pariz a zatim u London. Njezinu ljepotu primjećuje filmski mogul Louis B. Mayer koji joj je ponudio ugovor s MGM. A zatim se seli u SAD gdje stiče još veću slavu. Smatrali su je nasljednicom Marlene Dietrich i Grete Garbo.

Filmovi kao što su Alžir i Grad petroleja su bili veliki hitovi.  Kasnije je glumila u Lady of the Tropics, I Take This Woman, Comrade X, Come Live with Me, i drugi filmovi. Filmovi The Story of Mankind i The Female Animale su posljednje dvije njezine istaknute uloge.  Naturalizirana državljanka SAD-a postaje 1953. godine a svoju zvijezdu na Stazi slavnih dobiva 1960. godine.

Iako je bila veoma uspješna glumica, Lamarr je 1942. godine sa skladateljem Georgeom Antheilm patentirala je ideju o „tajnom komunikacionom sistemu“. Ovaj sistem je sprječavao da blokiranje neprijateljskog signala torpeda tako što je simulatno mijenjao neprijateljske frekvencije. U to vrijeme nije bilo moguće da se izvede takva ideja ali je vojska i mobilna telekomunikaciona industrija kasnije iskoristila tu ideju.

Umrla je 19. januara 2000. godine  u Altamonte Springs, Florida. Svake godine na njezin rođendan, 9. januara., slavi se međunarodni praznik Dan izumitelja.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist