Lakše je razbiti atom nego predrasude!


Svako od nas je izgradio/la ili još uvijek nastoji izgraditi stav o LGBT populaciji. Mišljenje ili stav koji se formira na isti način kao i bilo koji drugi društveni fenomen. U tom kreiranju veliki značaj imaju mediji, koji nas usmjeravaju, ili u potpunosti utječu na formiranje našeg mišljenja.
LGBT se odnosi na različitost seksualnosti i kulture na osnovi rodnog identiteta. LGBT je akronim koji se odnosi na kolektivnost lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba.

U Bosni i Hercegovini homoseksualnost je dekriminalizovana 1991. godine izmjenama i dopunama Krivičnog zakona tadašnje Republike Bosne i Hercegovine. Nakon toga u Republici 1996 godine., a poslije i u Federaciji Bosne i Hercegovine 1998. godine.
Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u BiH prvi put je uvedena 2003. godine donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine kojim je zabranjena diskriminacija na osnovu spola i seksualne diskriminacije.

U Bosni i Hercegovini postoji više organizacija koje rade za i sa LGBTIQ osobama, a to su: Udruženje Q, Fondacija CURE feminističko-aktivistička organizacija, Sarajevski otvoreni centar osnovan 2007. godine.
Sarajevski otvoreni centar zagovara za prava seksualnih i rodnih manjina tj. žena i LGBT (lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih)osoba. Također radi na smanjivanju nivoa diskriminacije i nasilja na osnovu spola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Za nas ispred Sarajevskog otvorenog centra govorila je Lejla Huremović. Lejla je koordinatorica programa u SOC-u.

„Situacija je bolja ukoliko poredimo od prethodih godina, a pogotovo kada govorimo o pravima LGBT osoba, iz godine u godinu se poboljšava. Međutim još uvijek postoji mnogo problema sa kojima se susrećemo. Postoji još uvijek mnogo nasilja, diskriminacije i stereotipa. Mi i danas društvu moramo da objašnjavamo da smo dio ovog društva. Vidljivost raste, ali je još uvijek na malom nivou.“

Predrasude štede puno vremena. Možete da formirate mišljenje bez potrebe za činjenicama.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist