20. mart – Dan grada Zenica


Naš grad Zenica u utorak, 20. marta 2018. godine, slavi svoj rođendan.

Današnji izgled Zenice se bio formirao kroz specifične hronološki poredane faze kroz neolitske zajednice, ilirske gradine i najznačajnije nalazište, rimska municipija Bistua Nouva – monumentalna anokršćanska dvostruka bazilika. U selima Putovići i Tišina najviše dominira villa rustica, terma, hram, kao i drugi prateći objekti. Sadašnje ime grada, prema proučenim dokumentima, spominje se prvi put 20. marta 1436. godine. U dokumentima koji su vezani za Dubrovačku Republiku se kasnije spominje Zenica.

Za vrijeme osmanske uprave, gubila je na značaju jer je bila izvan glavnih komunikacija. Prema podatku iz XVII stoljeća, u to vrijeme je u Zenici bilo 330 kuća, što je spadalo u gradove srednje veličine. Kasnije su fromarli nahiju Brod i Vrandučku kapetaniju, a također se dižu i vjerski i privredni objekti. Već tada, u XVII stoljeću, grad Zenica postaje formirana kasaba. Zbog pohoda habsburškog princa Eugena Savojskog, grad je upotpunosti bio spaljen i mnogo uglednih građana je bilo ubijeno. Hrvati iz Dalmacije i Jevreji – sefardi se u XVIII stoljeću počinju da doseljavaju grad Zenicu.

Sa dolaskom Austro-Ugarske vlasti, počinje da se razvija komunikacijska intrastruktura i privreda. Pod njihovom vlašću izgrađeno je Pozorište, Željezara (1892.), željeznička pruga na relaciji Brod – Sarajevo koja je prolazila kroz Zenicu, KPZ ( 1892.), prva tvornica papira (1885.), kao i mnogi drugi objekti. U ovom se periodu razvijalo i rudarstvo, gdje je 1891. godine otvara i prvo rudarsko okno „Barbara“.

U periodu Jugoslavije, grad Zenica je znatno uvećao svoju površinu, kao i broj stanovnika, fizionomiju grada. Dolazi do velikog rzavoja kulture, sporta i prosvjete. Simbol grada je bila Željezara koja je zbog brojnih proširenja bila i jedna od najvećih u Europi. Pored Željezare, također su napredovala i mnoga druga, velika i mala preduzeća.

Ekipa Radio Active želi sretan rođendan svom gradu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist