Greta Garbo – najveća glumica sa početka 20. stoljeća


“Life would be so wonderful if we only knew what to do with it.” – Greta Garbo

Američka glumica švedskog porijekla i jedna od najvećih i najljepših glumica sa početka 20. stoljeća, Greta Garbo, rođena je 18. septembra 1905. godine u Stockholmu, Švedska. Još kao dijete je sanjala da će jednog dana postati glumica. Budući da joj je otac umro dok je bila mlada, sa svega 14 godina se zapošljava u brijačnici kao pomoćnica. Kasnije se zaposlila u butiku, na odjeljenju za šešire.

Njezina privlačnost i ljepota su zračila pri svakom njenom pokretu, te ubrzo dobiva ponudu da glumi u jednoj reklami. Prvi filmski debi je imala kao statista 1922. godine. tada je uvidjela da zapravo nema dovoljno glumačkog umijeća. Na “Kraljevskoj školi dramskih umjetnosti” u Stockholmu upisuje glumu.

Svoju prvu glavnu ulogu dobiva 1925. godine u filmu “Ulica bez radosti”, njemačkog reditelja Georga Vilhelma Pabsta. Poslije toga se seli u Ameriku gdje nastavlja svoju karijeru. U toku svoje .filmske karijere snimila je 27 filmova, nakon čega se u svojoj 36 godini povlači iz Hollywooda. FIlmovi poput “Ane Karenjine” i “Camille” su dokaz njenog talenta.

Umrla je 15. aprila 1990. godine u New Yorku.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist