Međunarodni dan žena


Danas je 8. mart 2018 godine, dan koji se unazad godinama obilježava kao međunarodni dan žena. Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i  ekonomske ekspanzije koja je dovodila do kršenja prava žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila, te stvaranja neravnopravnosti među spolovima. Stoga su žene, čija su prava kršena i koje su bile prepuštene same sebi, javno protestovale 8. marta 1857. godine u New Yorku. Demostracije je rastjerala policija, ali su te iste žene osnovale svoj sindikat samo dva mjeseca kasnije. Protesti na 8. mart su se događali i  sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i radne uslove, te pravo glasa i sva druga prava koja su im bila uskraćena.

1909. godine je bila održana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi širom zemalja svijeta.

Na današnji dan se slavi ravnopravnost, slave se sva dostignuća žena, njihova snaga, borba koja traje unazad godinama i  koja će trajati još dugo, njihova gracioznost i  nježnost, njihova hrabrost, sve one divne i inteligentne misli i doprinosi ovom svijetu, a kojih je zaista mnogo. Na današnji dan slavimo žene. Jedne i jedinstvene žene.

Danas slavimo upravo one žene koje su se davnih godina borile svim svojim snagama za ravnopravnost, nisu posustajale niti pred čime, niti pred kime. Borile su se svim svojim atomima snage i volje za dobrobit svih žena širom svijeta koje nisu mogle slobodno živjeti, misliti, djelovati i  pokazati da su one mnogo više od uloga u koje ih je društvo tada okovalo. Danas slavimo njihov uspjeh. Slavimo nas.

Slavimo sve majke koje svoju djecu odgajaju u poštene, dobre i časne ljude. Slavimo sve profesorice, one koje se trude u svoje učenike usaditi dozu ljudskosti, znanja i iskustva. Slavimo sve liječnice koje svojom inteligencijom, znanjem, i  sposobnošću spašavaju živote. Slavimo radnice u fast foodu koje ruke i zglobovi bole od mukotrpnog rada ali se uvijek bez problema nasmiješe, onako od srca. Onako kako samo žene umiju. Slavimo sve voditeljice koje svojim glasom uljepšaju nečije monotono jutro i probude motivaciju u nekome. Slavimo sve novinarke koje ne znaju za prepreke i  kojima je svijet premalen za sve što mogu i umiju.

Slavimo sve one žene koje se trude, bore, ne odustaju, nadaju se, vjeruju, ponosno i  dostajnstveno žive i znaju svoju vrijednost i  ne dopuštaju nikome da ih obeshrabre i  ukinu im njihova krvlju stečena prava.

Danas slavimo sve naše junakinje. Sretan ti Dan žena, ženo.

Tekst napisala Elma Mujić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist