Vasko Popa – jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pjesnika


Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pjesnika, Vasko Popa, rođen je 29. juna 1922. godine u Grebencu kod Vršca, U Vršcu završava osnovno i gimnazijsko školovanje, a dok u Beogradu upisuje Filozofski fakultet.

U listovima “Književne novine” i “Borba” je objavio svoje prve pjesme. Prvu zbirku pjesama, pod nazivom “Kora”, objavljuje 1953. godine. Ova zbirka pjesama, pored “87 pjesama” pjesnika Miodraga Pavlovića, se uzima kao početak srpske poslijeratne moderne poezije. Kasnije objavljuje još i “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Upravna zemlja”, itd.

U izdavačkoj kući ‘Nolit’ Beograd, radio je kao urednik u periodu od 1954. do 1979. godine. Književnu opštinu Vršac (KOV) osniva 29. maja 1972. godine. U tom periodu pokreće biblioteku na dopisnicama pod nazivom “Slobodno lišće”. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima su “Zmajeva nagrada”, Austrijska državna nagrada, “Branko Miljković” – nagrada za poeziju, nagradu “Skender Kulenović”, te je prvi dobitnik “Brankove nagrade” za poeziju, koja je utemeljena u čast Branka Radičevića u Sremskim Karlovcima.

Umro je 5. januara 1991. godine u Beogradu.

Bez Tvojih Pogleda – Vasko Popa

Bez tvojih pogleda reka sam
koju su napustile obale.

Vetar me za ruku vodi,
tvoje ruke odsekao je suton,
bele ulice preda mnom beže.

I prsti se klone moga čela
na kome se svet zapalio.

Reči su mi u travu zarasle,
tišina ti je raznela glas,
stvari mi siva leđa okreću.

Po tami moga tela
opaka svetlost šestari.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist