Nikad nije kasno napustiti predrasude!


Konzervativne hijerarhijske službe kao što su policija i vojska teško prihvaćaju promjene. U policiji se kolege trude oko novih kolegica s pištoljem u ruci, ali danas još uvijek postoje predrasude da je rad u policiji „muški“ posao. Posljednjih nekoliko godina emancipacija žena je u porastu, kao i broj žena koje ruše predrasude da je policajac titula samo za muškarce. U nastavku otkrivamo dio razgovara sa ženom koja je već duži niz godina u policijskoj službi.
Aldina Ahmić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK-a je svoje iskustvo podijelila sa nama. Prije nego je raspoređena na poslove glasnogovornika Uprave policjie MUP-a ZDK, obavjalja je poslove inspektora u Sektoru kriminalističke policije i poslove inspektora za nadzor uniformisane policije. Aldina je svoje dugogodišnje policijsko iskustvo sticala na ovim odgovornim i složenim policijskim poslovima.

Kako prevazići predrasude i stereotipe društva da je ova profesija isključivo za jači spol?

Sigurno je da građenje jedne uspješne karijere nije uvijek lak zadatak za ženu, u ovoj nazovimo pretežno muškoj profesiji, ali sa druge strane ne dozvoljavam da se, kada je u pitanju kvalitet i profesionalnost, spol policijskog službenika uopće razmatra, jer pristup poslu i karakter su ono što čini profesionalca, a ne spol. Ja sam zbog svog ozbiljnog pristupa poslu i profesionalizma uvijek bila ravnoparavna član kolektiva i kolege su cijenile i uvažavale moj stav i rad. Naravno, bilo je i onih koji su mislili da žene ne mogu dobro raditi ove poslove. Ta mišljenja mi zaista nisu ništa značila a pogotovu iz razloga što su uglavnom dolazila od kolega koji, pored toga što nisu posjedovali osnovne moralne vrijednosti nisu bili poznavaoci svog posla niti profesionalci.

Kakav je položaj žene u policiji bio nekada, a kakav je danas?

Policija u BiH je prije nekoliko godina otvorila svoja vrata i pripadnicama ljepšeg spola. Iako broj žena u policiji raste, istraživanja pokazuju kako njihova integracija u policijski sistem još nije potpuna. Početkom 2012.godine i zvanično je registrovano udruženje “Mreža žena policijaca u BiH” sa sjedištem u Sarajevu, a koje udruženje okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Nisam pristalica podjele poslova na muške i ženske, mislim kako su najvažniji međuljudski odnosi na svim područjima pa tako i na radnom mjestu. Svaki pojedinac se svojim radom, ozbiljnošću i profesionalizmom očituje u svojoj radnoj sredini i tako stiče odgovarajući respekt i uvažavanje rukovodilaca i svojih kolega. Međustim isto tako je činjenica da nisu uvijek isti kriteriji za muškarce i žene, te da će u odabiru kadrova ili unapređenju prvenstvo uglavnom imati muškarci. Pitanje prisutnosti žena u policiji nije samo pitanje ljudskih prava, nego i jedne nove kvalitete koju žene svojim prisutnošću donose policijskim snagama.

Aldina nam je za kraj kazala šta se od policijskih službenika očekuje, te pozvala sve djevojke/žene koje ovaj poziv privlači da se prijave.

Rodno osviještena policija nezamjenjiva je u razvoju i unapređivanju demokratske policijske službe. Što se policijskih obaveza tiče, tu su i muškarci i žene posve ravnopravni. I od jednih i od drugih se očekuje da poštuju i provode zakone, da budu stručni, da se usavršavaju, da se informiraju o zbivanjima u društvu, da budu korektni ali i konkretni, brzi i učinkoviti. Stoga pozivam sve mlade djevojke koje ovaj poziv privlači da se prijavljuju i da budu svjesne svih svojih kvaliteta i doprinosa koji mogu dati zajednici. Naravno to podrazumjeva mnogo učenja i kontinuirani rad na usavršavanju svojih znanja i vještina.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist