Ljubivoje Ršumović – pjesnik koji je pjesme namijenio djeci


Pjesnik koji je najpoznatiji po pjesmama namijenjenim djeci, Ljubivoje Ršumović, rođen je 3. jula 1939. godine u selu Ljubišu. Svoje školovanje je završio u Ljubišu, Čajetini, Užicu, a u Beogradu je 1965. godine diplomirao na Filološkom fakultetu – odsjek za komparativnu književnost.

Pod utjecajem Duška Radoviča, kojeg upoznaje u Beogradu, počinje da piše pjesme za djecu. Svoje prve pjesme objavljuje još dok je pohađao gimnaziju. Prvo je objavio u Užičkim “Vestima”, a nešto kasnije i u “Književnim novinama”. Od 1965. godine je radio na Radio Beograd, ali nakon 3 godine prelazi na Televiziju, gdje biva autor dječijih emisija poput “Hiljadu zašto”, “Hajde da rastemo” i “Fazoni i fore”.

Također je radio i nekoliko programa dokumentarnih serija. Jedna od najpoznatijih mu je “Dijagonale – priče o ljudima i naravi”. U ovoj dokumentarnoj seriji, govorim o etinčkim grupama gdje je puštao pripadnike tih grupa da oni sami daju karakter svojih saplemenika. Emisije su bile o Mijacima, Turbešima, Erama, Šopovima, itd.

Objavio je 86 knjiga za djecu, a neki od najpoznatijih naslova su “Mašta mi reče”, “Pričanka”, “Pevanka”, “Još nam samo ale fale”, “Nevidljiva ptica”, “Sjaj na pragu”, “Pesme uličarke”, i druga djela. Više njegovih djela je izvođeno u pozorištu, te su njegova djela prevođena na više stranih jezika.

Ljubivoje Ršumović je dobitnik brojnih književnih nagrada poput “Neven”, “Mlado pokolenje”, Nagradu Zmajevih dječijih igara, kao i mnoge druge nagrade.

Živi u Beogradu.

Lepa Kata – Ljubivoje Ršumović

Bila jednom jedna Kata
u Perlezu blizu Čente l
epa kao sa plakata
pa i lepša na momente.

Imala je oči plave
original morska plavet,
nosaše ih posred glave
tako da ti stane pamet.

Imala je lepa Kata
uz lepotu sto dukata
pa je bila tatamata z
a sve momke iz Banata.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist