Dušan Vasiljev – pjesnik, prozni i dramski pisac


Pjesnik, prozni i dramski pisac, te jedan od najznačajnijih sprskih ekspresionista, Dušan Vasiljev, rođen je 19. jula 1900. godine u Velikoj Kikindi, koja je u to vrijeme pripadala Austrougarskoj. U svom rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a 1911. godine sa porodicom se preselio u Temišvar, gdje je završio građansku i učiteljsku školu. Kasnije je u Beogradu upisao Filozofski fakultet.

Osnovao je list  “Sloga” i književni krug “Kolo mladih Srba”. Za vrijeme boravka u Beogradu, uređivao je raznovrsne književne listove, među kojima su i “Sloga” i “Dan”. Budući da je moram napustiti studije, završava pedagoško kurs. Nakon završenog kursa, seli se u Čejn, Ruminija, 1920. godine, gdje radi kao učitelj.

Ističe se sa pjesmom “Čovek peva posle rata” koju je objavio 1920. godine u listu “Misao”. Pjesma izražava duhovno stanje mladih koji se vraćaju iz rata i suočavaju se sa građanskom svakodnevnicom gdje bi trebali započeti novi život. Tokom svog života nije objavio ni jednu knjigu pjesama ali je zato napisao oko 300 pjesama, dvadesetak novela, četiri drame, te je imaju bogatu prepisku. U Narodnoj biblioteci u Beogradu se čuva najveći dio njegove ostavštine.

Umro je 27. marta 1924. godine u Velikoj Kikindi.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist