Da li ste znali da postoji i Svjetski dan braka?


Svjetski dan braka obilježava se 8. februara, dok se u nekim zemljama obilježava i po sedam dana, i to u periodu od 7. do 14. februara, do Dana zaljubljenih- Valentinova.

Ideja obilježavanja dana braka započela je u američkoj državi Louisiani, 1981. godine. Bračni parovi su potakli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom “vjere u brak”. Ubrzo nakon što je ideja dobro prihvaćena, 1983. godine uveden je službeni naziv Svjetski dan braka koji se obilježava svake godine širom svijeta.

Cilj ovog dana jeste, podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, potrebu međusobnog poštovanja i vjernosti koju su obećali.

Nažalost, danas se ipak mnoga pravila braka i bračnog života sve manje poštuju, brak se u društvu uglavnom prikazuje negativno, te je sve manje onih koji se odlučuju na bračnu zajednicu.

Najviše problema u braku posljedica je loše komunikacije. Partneri najčešće pretpostavljaju što ono drugo misli, umjesto da pitaju što je problem. Ti nesporazumi se gomilaju i uzrokuju bespotrebne svađe, tvrde bračni terapeuti.

Ne postoji savršeni par!

Parovi nerijetko znaju biti ljubomorni na druge parove, jer im izgleda kao da žive savršen život. Ali, važno je upamtiti da savršenstvo ne postoji, odnosno da svako ima problema i da ljubomori ne treba dati prostora. Upravo bi takvo razmišljanje trebalo biti poticaj za rad na vezi.- Objasnila je Coleman.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist