Pablo Neruda – čileanski pjesnik ljubavi


„Ljubav je tako kratka, a zaborav tako beskrajan.“ – Pablo Neruda

Najpoznatiji čileanski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Pablo Neruda, rođen je 12. jula 1904. godine u Perlau, Čile. Sa 10 godina se bio predstavio kao pjesnik, a u dobi od 13 godina objavljuje svoje prvo djelo, esej „Entuzijazam i ustrajnost“ u lokalnim novinama.

Nakon što je završio gimnaziju. Odlazi u Santiago, glavni grad Čilea, da bi upisao studije pedagogije i francskog jezika 1921. godine. Tijekom svojih studija, napisao je pjesmu „Praznična pjesma“ („La canción de la feista“) koja je kasnije bila objavljena u listu „Mladost“ („Juventud“). Za djelo „Crepuscolario“ koju je objavio 1923. godine.

Časopis „Caballo de Bastos“ je počeo uređivati od 1925. godine, te nakon tri godine je objavio dvije zbrike pjesama poezija i roman a to su „Prstenovi“ („Anillos“), „Pokušaj beskonačnog čovjeka“ („Tentativa del hombre infinito“) i „Stanovnik i njegova nada“ („El habitante y su esperanza“).

Iako je živio buran život, ipak je ostao jednim od najvažnijih čileanskih pjesnika. Nerudin književni rad je na kraju okrunisan 1971. godine Nobelovom nagradom za književnost.

Umro je 23. septembra 1973. godine u Santiagu, Čile.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist