Međunarodni dan djece oboljele od raka – 15. februar


Međunarodni dan djece oboljele od raka prvi put je obilježen 2002. godine na incijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka, koji danas nosi naziv Childhood Cancer International. Sastoji se od 177 udruga roditelja, te nacionalnih organizacija u 90 zemalja širom svijeta. Glavni cilj jeste infromisatnje javnosti o raku djece te prikupljanje sredstava za njihovo liječenje kroz različita događanja I promovisanje rada lokalnih roditeljskih udruga.

U industrijaliziranim zemljama, rak je glavni uzrok smrti djece u kojima se oko 80% djece preživi. Ovaj je postotak isti već dva desetljeća. Ova situacija je izrazito teška u nerazvijenim zemljama zbog veoma malog pristupa učinkovitih lijekova I tretmana. Nažlost, monga djeca ne uspiju da prežive unatoč tome što je 70% dječijeg raka izlječivo.

Liječenje raka je veoma mukotrpno I dugotrajno. Uspješno liječenje traje oko 12 mjeseci a nekada traje I po tri do četiri godine. Rak kod djece ima posebnu socijalno-medicinsku dimenziju gdje uzrokuje trauma I poteškoće prilagođavanja na novu situaciju. Posebice pogađa roditelje I od velike je važnosti da se osigura pomoć roditeljima kako bi se prevladale I kako bi se lakše nosily s poteškoćama u kojima se suočavaju brinući se za svoje dijete. Svako dijete koje je preživjelo rak u svom djetinjstvu, izloženo je većem riziku nastanka fizičkih I mentalnih zdravstvenih problema.

Zlatna vrpca je međunarodni simbol djece oboljele od raka i sa time se želi ukazati koliko je zapravo dječiji život dragocjen. Svako od nas se može uključiti u nošenje zlatne vrpce na 15. februar.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist