Đura Jakšić – srpski slikar, pjesnik, pripovijedač i dramski pisac


Srpski slikar, pjesnik, pripovijedač, dramski pisac i boem, Gerogije „Đura“ Jakšić, rođen je 27. jula 1832. godine u Srpskoj Crnji. Osnovnu školu je završio u Srpskoj Crnji, a u Segedinu (današnja Mađarska) završava nižu gimnaziju. Slikanje je učio u Temišvaru (današnja Rumunija).

Jakšić je bio nezadovoljan sa sobom i svijetom, te je uvijek bio u sukobu sa samim sobom i drugima. Iz tog razloga mu je poezija bila najrječitiji izraz ovakvog dvostrukog sukoba. Unatoč tome što je objavio samo jednu knjigu pjesama, „Pjesme“ (1853.), ipak je uspio da ostvari tematsko bogatstvo i umjetnički domet. Neke od njegovih pjesama su „Ljubav“, „Koga da ljubim“, „Na noćištu“, „Ponoć“, „Mila“, i mnoge druge. Što se tiče epskih pjesama, najznačajnije su mu „Bratoubica“, „Nevesta Piljavnina Baja“, „Barjaktarovići“, „Mučenica“ i „Pričest“.

Pored toga što je pisao lirsku, dramsku i epsku poeziju, također je pisao i pripovijetke, kojih je napisao 40 i 3 drame u stihu: „Jelisaveta“, „Seoba Srbalja“ i „Stanoje Glavaš“. Historijski roman „Ratnici o srpsko-turskom ratu 1876.-1878.“ je ostavio nedovršenog.

Umro je 16. novembra 1878. godine na položaju korektora Državne štamparije u Beogradu i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist