Zenica-Niš calling: Imaju li države bivše Jugoslavije zajednički jezik?


U posljednjem izdanju emisije Zenica-Niš calling, razgovaramo o jeziku/jezicima zemalja bivše Jugoslavije. Ova tema povlači za sobom mnoga pitanja koja se tiču jezičke diskriminacije, zloupotrebe jezika i pisma, ”nasilnog” razdvajanja nerazdvojivog itd.

U bliskoj prošlosti zemalja biviše Jugoslavije jezik, kao sredstvo komunikacije, nije ostao pošteđen od zloupotrebe. Korišten je kao sredstvo podjele, čuvanja političkog položaja i ”nasilnog” razdvajanja koje možda i nije moguće sprovesti. Jezička podjela na teritoriji bivše Jugoslavije bila je česta tema debata i naučnih radova jezičkih stručnjaka na našim prostorima. Mišljenja po pitanju različitosti jezika su podijeljena. A šta mladi misle o jeziku/jezicima bivše Jugoslavije saznajte u posljednjem izdanju emisije Zenica-Niš calling. Kroz standardne rubrike koje čini ovu emisiju mladi iz Zenice i Niša, pokušat će odgovoriti na pitanje koristimo li isti jezik.

”Jezik je jedino što je ostalo. Zapravo, jedini razlog zašto uopće ne razgovaramo je jezik. Iste ljude, više-manje, lica, nađeš ih svuda. Ali ono što ih drži zajedno to je jezik. Jezik je i u arheologiji najjače oružje. Jer sve ostalo trune…..” Branimir Johnny Štulić (intervju 1999. ”Glas Srpske”)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist