U Zagrebu uvedena hitna medicinska pomoć na motociklu


Da li je svim većim gradovima potrebna hitna medicinska pomoć na motociklu?

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom, počeo je s pilot-projektom uvođenja tima medicinske pomoći na motociklu, uz klasična vozila Hitne pomoći. Cilj projekta jeste, skratiti vrijeme dolaska na intervenciju. Prvog dana projekta na intervenciju je pomoć na motociklu došla za rekordne 3 minute, dok je vozilu trebalo 11. Devet minuta razlike bilo je uistinu od životne važnosti, jer je unesrećenoj osobi trebala reanimacija. Osim reanimacije, medicinski tehničari, čim dođu, izmjere vitalne funkcije kako bi olakšali posao timu koji dolazi nakon njih.

U skuteru je automatski vanjski defibrilator, set za osiguranje dišnih i venskih puteva, udlage, aspirator, infuzija, respirator s maskom i balon – objasnio je Saša Eršek, jedan od trojice medicinskih tehničara koji zasad na intervenciju dolaze motociklom. Saša je inače strastveni bajker pa je od početka bio oduševljen idejom pomoći na motociklu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuo je kako u situaciji kada je svaka sekunda bitna da se spasi ljudski život “momci” na motociklima mogu doći prije nego vozilo i spasiti život. Istaknuo je kako je taj pilot-projekt hvale vrijedan, te da na taj način u Zagrebu korespondiraju s modernim i razvijenim europskim metropolama i dižu ljestvicu zdravstvene izvrsnosti u gradu.

Direktor Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Dubravko Huljev, istaknuo je kako im je cilj uvođenjem motocikla s educiranim tehničarem postići vrijeme ispod pet minuta do dolaska kod prvog i drugog stupnja hitnosti, povećati postotak preživljavanja kod vitalno ugrožavajućih stanja osoba te podizanje standarda hitne medicinske pomoći u Zagrebu. Istaknuo je kako je nabavu dva motocikla s tri seta opreme Grad Zagreb financirao s oko 150.000 kuna. Naglasio je kako se uvođenjem motocikala očekuje za oko 30 do 50 posto skraćenje vremena dolaska na mjesto intervencije od dolaska vozila za hitnu medicinsku pomoć.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist