Reprezentativac Bosne i Hercegovine Muhamed Mrkaljević, zaigrao za francuski klub


Dvadesetogodišnji Muhamed Mrkaljević, reprezentativac je Bosne i Hercegovine u ragbiju, a prije par mjeseci počeo je igrati i za francuski klub.

Ljubav prema ragbiju javila se jako davno, prije nekih 7-8 godina. Na nagovor prijatelja, otišao sam na prvi trening i tako je sve i počelo… prva utakmica, prvi turnir i tako sam zavolio ragbi i ostao u klubu.

Također, Muhamed je dodao i to, da ga je privukla i timska igra, gdje 15 igrača razmišlja kao jedan i što je ragbi pravi muški sport.

Ragbi je nešto više od sporta. Za ragbiste to nije onih 80 minuta, koliko traje jedna utakmica, za nas je to smisao života i to može da osjeti samo onaj koji proba igrati ragbi.- Kazao je Muhamed.

Razlika između ragbija i američkog fudbala je velika, iako kod nas mnogo miješaju ova dva sporta, počevši od same opreme koja se koristi u američkom fudbalu kao što su kacige štitovi i tome slično, a u ragbiju tu je samo: dres, šorc, štucne i kopačke.

 

Dan, kada ragbisti imaju trening nije ništa poseban. Jedina razlika jeste u tome, da li je trening ujutru ili navečer. Jer, ako je trening ujutru doručkuje se poslije treninga, a ako je navečer jede se onda nešto kasnije.

Na pitanje šta je to bitno, odnosno potrebno, da bi neko postao ragbista, Muhamed je odgovorio:

Da se počnete baviti ovim sportom kilaža uopšte nije bitna. Bitno je samo da vas neko nagovori da odete na prvi trening i ostajete 100%.

Ragbi u našoj državi je sve manje popularan i ulaganja su gotovo svedena na nulu. Momci iz Čelika koji su regionalni prvaci u ovom sportu većinu svojih treninga obavljaju u parku, što je loše, jer nemaju uslove za treninge kakve zapravo oni zaslužuju. Što se tiče ovog sporta, razlika između Bosne i Hercegovine i Francuske je ogromna, jer u Francuskoj se mnogo više ulaže u ragbi koji je najpopularniji u ovoj državi kako u kadetima od 8 godina tako i u prvom timu, nebitno od lige koja se igra, izgleda nevjerovatno.

Za Muhamedov odlazak u Francusku najviše je zaslužan njegov prijatelj, koji dugi niz godina igra ragbi u Francuskoj. Prijatelj ga je preporučio predsjedniku kluba, koji mu je pomogao oko dolaska u Francusku.

Svaki početak je težak, pa tako je bio i Muhamedov. Novi ljudi, novo okruženje, te novi jezik sa kojim se nije do sada nikako susretao, bili su velika prepreka koju je morao za kratko vrijeme preći, pošto su Francuzi narod, koji ne želi pričati nijedan drugi jezik osim svog.

Na pitanje ko je najviše zaslužan za njegov uspjeh, Muhamed je odgovorio:

 

Svaki trud se isplati u zavisnosti koliko vi to želite, i da li ste spremi da promjenite nešto. Možda ne za jedan dan ili sedmicu, ali za mjesec ili godinu naravno da će doći do napretka.

Muhamed trenutno igra u malom predgrađu Montpellier u Ragbi klubu Palavas, gdje se odlično snašao sa trenerima i ekipom, a njegov dosada  najveći cilj jeste savladati francuski jezik i jednog dana zaigrati za Montpellier.

Bavite se sportom? Dođite i probajte ragbi!

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist