HIP-HOP KULTURA


Hip-hop / rap je kulturni pokret koji se razvio u Bronxu, kvartu New Yorka, tokom 1970-ih, a zatim se proširio u cijelom svijetu. Četiri glavne karakteristike hip-hop kulture su MC-anje (repanje), DJ-anje, grafiti i breakdance. Također, neki smatraju beatbox petim elementom hip-hopa.

Breakdance je ples, jedan od elementa hip-hopa koji zahtijeva višesatno vježbanje i trud kroz više godina.
Prema stilu i formi breakdance se djeli na:
Breaking/B-Boying, Popping ili Electro Boogie i Locking.  A budući da se ples smatra sportom, postoje i razna takmičenja gdje se bira najbolja hip-hop ili breakdance grupa. Najpoznatije takmičenje je Battle of the Year (Bitka godine) gdje se okupljaju najbolji Breakdanceri. Takmičenje se održava u Njemačkoj, a svaka grupa može  predstaviti samo četiri igrača. Pored BOTY poznata su još neka od takmičenja kao što su: International Breakdance Event, Mighty 4, B-Boy Summit i sl.

“Ples je vrlo zdrava stvar za učiniti za naše tijelo.”

 

Da ovaj citat istinu govori dokaz je i najstarija hip-hop grupa, “Hip Op-eration”.    Ova grupa broji 37 članova starih između 65 i 96 godina. Iako su u poodmaklim godinama, plesačima “Hip Op-erationa” ne nedostaje poleta i entuzijazma.

Hip-hop kultura u Bosni i Hercegovini je svakako prisutna, ali ne kao u što je to u Njemačkoj ili Engleskoj. Grupe koje šire ovu kulturu na našim prostorima su: Fresh Generation (Sarajevo), Plesni studio B-Dance (Mostar), PMK „Stars“ (Zenica), PK „Iskre“ (Zenica) i drugi.

Plesni klub “Iskre” iz Zenice postoji već devet godina. Klub je pokrenula Belma Sarvan i od tada pa do danas klub broji samo uspjehe i pobjede. Plesni klub Iskre radi sa djecom i omladinom uzrasta od 3 do 23 godine. Klub je osnovan u cilju ostvarivanja što boljih psihomotoričkih aktivnosti te ostvarenju kreativnih i urbanih ideja. O njihovim uspjesima i medaljama pročitajte ovdje

Hip-hop kulturu u našoj državi treba i dalje širiti kako bi ona dostigla svoj vrhunac, a gore navedeni plesni klubovi svakako obećavaju mnogo.

“Život je poput plesanja. Ako imate veliki podij, mnogo će ljudi zaplesati, a neki će se i naljutiti ako se promijeni ritam. No, život se neprestano mijenja.”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist