15.01.-Svjetski dan vjerskih sloboda


Svjetski dan vjerskih sloboda obilježava se 15. januara i prilika je da se ponovo naglasi značaj tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti u našem društvu.

U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi se da „Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima“.

Bosna i Hercegovina je osigurala kontinuitet pravne osobe Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Židovskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravne osobe, i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju uz puno poštovanje prava na slobodu savjesti i vjere. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine aktivno je uključeno i  u realiziranje posebnih ugovora sa vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji dodatno garantiraju pune vjerske slobode islamskim , katoličkim i pravoslavnim vjernicima.

Sloboda vjere jedno je od osnovnih ljudskih prava i najvažniji element u izražavanju našeg kulturnog identiteta, a poznato je skoro, pa većini, da  je u cijelom svijetu ovo osjetljiva tema, izložena brojnim i raznim pritiscima, izazovima, rizicima u cilju političkih zloupotreba, širenja mržnje, diskriminacije, kao i  jačanja ekstremizma.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist