Abdulah Sidran – bosanskohercegovački akademik, prozaik, filmski scenarist i pjesnik


Bosanskohercegovački akademik, prozaik, filmski scenarist i pjesnik, Abdulah Sidran, rođen je 2. jula 194. godine u Sarajevu. U svom rodnom gradu završava osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Sa spisateljskim radom se počinje baviti još kao mladić tako što je uređivao omladinske listove, časopise i priređivao razne tribine, te je radio na TV Bosne i Hercegovine sve do 1992.godine.

U književnost je ušao tokom šezdesetih sa pjesmama i prozom. Njegova djela su prevođena na njemački, francuski i italijanski jezik. Poznate njegove pjesme su: „Bivši drugari“, „Djevojčica iz Ulice Prkosa“, „Hoće li o meni znati išta“, „Zašto tone Venecija“,  kao i druge pjesme.

Pored toga što je bio poznati pjesnik, Sidran je jedan od najznačajnijih filmskih scenarista. Neki od filmova za koje je napisao scenarij su: „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“, reditelja Emira Kusturice i „Kuduz“ reditelja Ademira Kenovića.

Nagrađen je brojnim nagradama za zbirke pjesama, među kojima su i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, te je također nagrađivan i dobitnik brojnih priznanja za filmske scenarije.

Abdulah Sidran radi i živi u Sarajevu i Goraždu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist