Mustafa Mekanić: „Tvoj život je tvoj film.”


Talentovani muzičar i tekstopisac, Mustafa Mekanić, pjevanjem i općenito muzikom, počeo se  baviti od osnovne škole kao učenik muzičke škole na odsjeku za klavir. Za to vrijeme nastupao je na raznim priredbama, koncertima, dječijim festivalima kako u Zenici, Banja Luci i td.

Da bi jedan nastup bio potpun, prolazi se kroz razne pripreme. Pored one najvažnije, tj. pjevanja, sviranja, to su također i psihičke, fizičke kao i modne pripreme da bi se nastup doveo do jednog kvaliteta, kako vizuelnog tako i naravno zvučnog. Pozitivna trema je naravno uvijek prisutna, ali kroz godine iskustva to postaje jedna rutina i sasvim prirodna stvar. Iskreno, kod mene je trema najviše prisutna kada poslije nastupa slušam i gledam svoj snimak, kako bih se uvjerio da je nastup bio onakav kakvog sam ga zamislio. – Kazao je Mekanić.

Još dok je bio dijete, Mustafini  roditelji, primjetili su da je dosta muzikalan, jer je uvijek volio pjevušiti. Tako da su Mustafu upisali u muzičku školu, gdje je kroz hor i solfeggio razvijao svoje pjevačke sposobnosti. Vrhunac njegovog školovanja glasa bio je u srednjoj muzičkoj školi, kroz nastavu solo pjevanja kod profesorice Larise Buro.

Na pitanje: Pošto si već poznat, da li te je to promijenilo u životu? Mustafa je odgovorio…

Poznat.. ja se takvim ne smatram, jer ta riječ za sobom vuče određenu težinu. Možda sam malo „popularniji“, interesantniji među svojom rajom. Ne smatram da sam se promijenio, što više primjetio sam da sam dosta i skromniji nego prije.

Svaki uspjeh u životu ima neki oslonac ili podršku. Tako i Mustafa kaže, da su njegova najveća podrška, pored roditelja, njegov brat Ahmed, djevojka, uži krug prijatelja i rodbina.

Kroz osnovnu školu, Mustafa je nastupao na dječijim festivalima „Kad muzika svira“ u Zenici gdje je nastupao kako sa autorskim tako i sa pjesmama drugih autora. Također, nastupao je i na festivalu „Mali kompozitor“ u Banja Luci gdje je osvojio prvo mjesto za tekst i prvo mjesto za interpretaciju. U Srednjoj muzičkoj školi  na takmičenjima iz klavira, osvojio je zavidne rezultate na kantonalnim, federalnim i internacionalnim takmičenjima. Od svih ovih takmičenja Mustafa je izdvojio federalno takmičenje iz kamernog sviranja na klaviru, gdje je zajedno sa svojim kolegom Damirom za Srednju muzičku školu u zadnjih 12 godina osvojio prvo mjesto sa 94 boda.

Pored pjevanja, Mustafa je i student treće godine na Pravnom fakultetu u Zenici. Školovao se kao klavirista, a pored klavira amaterski svira gitaru i kontrabas. Pored svega, najveću strast i zadovoljstvo predstavlja mu pisanje pjesama raznih žanrova.

Inspiraciju nalazi u raznim situacijama, ljudima, trenucima i momentima, kako iz ličnih iskustava tako i iskustava, emocija i priča prijatelja. Neke su mu pjesme nastale sa posvetom, a neke su nastale u momentu, naletu inspiracije i ideje.

Prvu pjesmu sam napisao u osnovnoj školi za festival „Mali kompozitor“ koja se zove „Nek nas pjesma spaja“ koju sam napisao uz pomoć nastavnice klavira Lejle Čatović.

 U zadnje vrijeme radim na tome da svoje pjesme plasiram i ponudim nekim pjevačima. To je dosta teže nego što se čini, nego što sam i sam mislio. Također,  radim na tome da postanem i član AMUS-a kako bih sebi olakšao ovaj put kao autor. Kazao je Mustafa za Radio Active.

Mustafa je također naveo, da je pjevanje tuđih pjesama mač sa dvije oštrice, jer se pjesma može iznijeti jako dobro, sa dobrom emocijom i konekcijom sa publikom, dok također može biti i jako neuspješno.

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist