Ernest Hemingway – jedan od najboljih američkih pisaca 20.st.


„Svi mi smo samo učenici u zanatu u kome niko nije postao učitelj.“- Ernest Hemingway

Američki novinar i jedan od najboljih američkih pisaca 20.st., Ernest Hemingway, rođen je 21. jula 1899. godine u Ilinoisu.  Karijeru je započeo sa 17 godina radeći kao novinar za jedan list gdje spoznaje spisateljski talent, pa mu tako pisanje postaje njegov životni poziv.

U španskom građanskom ratu je učestvovao kao ratni izvjestitelj. Na Kubu odlazi 1939. godine gdje je vrijeme provodio među ribarima, pecajući i pišući. Sa svojim djelima je uveliko utjecao na druge američke pisce. U svojim djelima najviše iznosi iskustva iz stvarnog života.

Prozna zbirka „U naše doba“ (1925.) je njegovo prvo poznatije književno djelo, a godinu dana kasnije objavljuje roman „Sunce se ponovo rađa“. U ovom romanu piše o ljudima „izgubljene generacije“ koji su preživjeli strahote rata. Roman „Imati i nemati“ (1937.) posvećuje socijalnoj temi u kojem piše o događajima za vrijeme Velike depresije u SAD-u.

Pulicerovu nagradu dobiva 1953. godine za svoj najpoznatiji roman „Starac i more“ (1951.), a dok 1954. godine dobiva Nobelovu nagradu za književnost.

Zbog problema sa jetrom, visokim pritiskom i depresije, 2. jula 1961. godine, sa lovačkom puškom je izvršio samoubistvo u Sun Valleyju, Idaho.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist