Savez izviđača grada Zenica – izvor ljubavi, sreće i prijateljstva


“Možda nijedan psiholog neće uspjeti da objasni zašto su izviđači dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svijest i savjest, neka posebna toplina, neka lijepa svjetlost u očima. Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, pravedan, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bijela strana mladosti. Čista strana mladosti!”, riječi su pjesnika  i dugogodišnjeg izviđača Miroslava Mike Antića.


Savez izviđača grada Zenica je svojim nitima povezao srca brojnih izviđača koji danas zajedno koračaju kroz život. 


 

Savez izviđača grada Zenica danas broji 357 članova raspoređenih u tri odreda: Smet, Lisac i Zmajevac. Njihova misija je da doprinesu obrazovanju mladih ljudi kroz sistem vrijednosti zasnovan na skautskom Zavjetu i Zakonu te da pomognu izgradnji boljeg svijeta u kome su ljudi ostvareni kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Vizija kojom se vode je stvaranje boljeg svijeta. Ona polazi od samog osnivača i predstavlja samu esenciju izviđačkog pokreta. Kao društvena snaga u službi razvoja izviđaštvo ima konačni cilj koji se ogleda u njihovoj viziji.

 

Kako su izgledali počeci zeničkih izviđača pročitajte u nastavku.

Ćazim Nožić

Davne 1952. godine Ćazim Nožić dobija zadatak da u tadašnjoj gimnaziji formira izviđače. Izabrao je vrijedne i marljive učenike Gimnazije Nihaza Gradinčića – Ničeta i Antoniju Stojak da učestvuju na januarskom 15-to dnevnom seminaru za izviđačke vodnike u Pionirskoj dolini kod Sarajeva. Nakon što su s uspjehom, 27. januara 1953. godine položili prvu zvijezdu, već 20. februara osnivaju prva dva voda – “Vučjak” i “Ciklama”.

Na logorovanju u Strmcu sa izviđačima iz Sarajeva, 1954. godine organizuju svoje prvo samostalno logorovanje u Maoči, 1955. godine logoruju u tešanjskom Kiseljaku ispod Crnog vrha, 1956. godine u Čelincu Ulcinju, Ohridu, Bledu, Omišu …

 

 

Bistričak 27.01 -03.02.1959. S lijeva na desno – stoje: Nihaz Gradinčić-Niče, Vjeko Kostijal, Vlado Kukavica, Zdravko Bilić, Viktor Švancer, Jurić Berislav, Zdravko Marčinković • čuče: Ibrahim Bučuk, Ratomir Stević-Keva I Sirija Sarajlić

 

Prva škola za izviđačke vodnike održana je na Bistričaku u zimu 1959. godine. Škola je dala svoje rezultate, pa se po povratku sa škole formiraju novi vodovi, vod “Srndać” čiji je vodnik bio Marčinković Zdravko, i vod u školi “Vladimir Nazor” čiji je vodnik bio Stević Ratomir-Keva. Bilić Zdravko formira vod u C blokovima, dok je vod planinki osnovala Krtica Zakira.

 

1959. godine izviđači iz Zenice po prvi put imaju svoj tabor na Boračkom jezeru. Tog ljeta takođe učestvuju na 1. smotri Saveza izviđača BiH u periodu od 25.07. do 03.08. koja je isto tako održana na Boračkom jezeru. I od tada, do danas, ostali smo vijerni zaljubljenici tog bisera prirode koji, evo, već decenijama, smatramo svojom izviđačkom kućom.

Tabor izviđača Zenice proglašen je najuređenijim na prvoj smotri SI BiH -a.

U kontinuitetu su nastavili sa organizovanjem brojnih, već tradicionalnih akcija poput Marša tragom oslobodilaca Zenice, Izviđači zbor – Titovim putem, orjentacionog takmičenja za naše prijatelje sa područja cijele tadašnje Jugoslavije «Izviđačka alka», svaki odred je imao svoje takmičenje za izviđače Zenice – Polet “Vučjakov memorijal” za poletarce, Mladost “Mladost Titu”, Ratomir Stević-Keva “Kevine susrete”… Velika pažnja se posvećivala organizovanju konstantnih, kvalitetnih ciklusa takmičenja Topo-liga koji su neminovno doveli do blistavih rezultata naših ekipa na gotovo svim Izviđačkim višebojima širom Jugoslavije, na kojima smo učestvovali.


Odred izviđača Smet

Na prvoj poslijeratnoj Skupštini izviđača Zenice održanoj početkom 1997. gdine donesena je odluka da se dotadašnji odredi “Polet”, “Mladost”, Ratomir Stević-Keva” i “Vladimir Nazor” objedine u nove organizacione jedinice. Odred izviđača “Smet” je registrovan kao u druženje i na prvoj skupštini za Starješinu odreda izabran je Avdić Zekerijah-Zeko, a za načelnika Valentić Emir-Vally. Dužnost starješine neko vrijeme je obavljao Samardžić Denis. Dužnost starješine obavlja Mustafić Sead, a načelnika Karić Belma.

 

 


 

Odred izviđača Lisac

OI Lisac je osnovan 1971.godine pod nazivom OI „Vladimir Nazor“ u istoimenoj Osnovnoj školi. 1997.godine na prvoj poslijeratnoj skupštini dobija sadašnji naziv po planini Lisac koja se nalazi na visini od 1012m/nmv na području općine Zenica.

Odred broji oko 150 djece različitog uzrasta te 8 aktivnih predvodnika i 6 vodnika koji su raspoređeni u 4 čete/škole. Starješina odreda je Lejla Sarajlić, a načelnik Dino Brljevac.

Odred je u toku prethodnih godina održavao niz raznih aktivnosti i akcija za djecu i mlade poput „Sportskog dana“, „Pčelarstva“,“Tečaja metodike rada“…

 


          Odred izviđača Zmajevac

Na prvoj poslijeratnoj Skupštini izviđača Zenice održanoj početkom 1997. godine donesena je odluka da se dotadašnji odredi “Polet”, “Mladost”, Ratomir Stević-Keva” i “Vladimir Nazor” objedine u nove organizacione jedinice. Organizaciona jednica “Zmajevac” formirana je nekoliko godina kasnije. 28. 06. 2010. Odred izviđača “Zmajevac” je registrovan kao udruženje i na prvoj skupštini za Starješinu odreda izabran je Ivanković Dragan, a za načelnika Barišić Matilda. Nakon Matilde dužnost Načelnika su vršili Osmanbašić Sanjin, Alić Selma i Serdarević Emir. Odred danas djeluje na prostoru nekadašnjeg odreda izviđača “Polet” i na teritoriji opštine Kakanj. Članstvo odreda je raspoređeno u 3 čete i 1 klub i broji 150 članova.


 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist