Rudnik Dan rudara – 21.12.


Jučer, 21.12.2017. godine su rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja, obilježili Dan rudara, kao i kraće proteste zbog njihovog penzionisanja.

Također, na spomen – obilježju u parku zeničkog Rudnika, članovi Uprave i predstavnici sindikalne organizacije obilježavajući Dan rudara položili su cvijeće u znak sjećanja na poginule rudare.

U rudarsku penziju danas su ispraćena 64 komorata, ali su samo za njih 20 uplaćeni doprinosi i oni su u procesu dobijanja privremenog penzijskog rješenja. Da bi se i ostala 44 rudara privremeno penzionisala potrebna su sredstva od oko 2,5 miliona KM.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović, naveo je da u ovoj godini u rudnike investirano oko 65 miliona KM, te da će rudnici ove godine zabilježiti rekordnu proizvodnju u poslijeratnom periodu od oko 5,5 miliona tona uglja.

Rudari. sretan vam vaš dan!

Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. – Zenica je počeo sa radom 05.maja 1880.godine. Danas Rudnik Zenica posluje u sklopu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo kao Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Zenica“d.o.o. – Zenica.

Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. – Zenica vrši proizvodnju uglja u tri jamska kapaciteta i to: Stara jama, Raspotočje i Stranjani a preradu uglja vrši u pogonu Separacija. Prateće djelatnosti obavljaju se kroz radne jedinice i službe.

Rudnik Zenica raspolaže sa najvećim bilansnim (A+B+C1) i potencijalnim (C2+D1) rezervama mrkog uglja na prostorima Zeničko-sarajevskog ugljenog bazena. Riječ je najkvalitetnijem uglju koji je pretrpio i najpotpuniju metarmofozu u pravcu pretvaranja ka kamenom uglju, tako da se ugalj glavnog ugljenog sloja jame „Raspotočje“ prema gornjoj toplotnoj energetskoj vrijednosti može tretirati kao mlađi kameni ugalj.

Poslije milionske proizvodnje uglja , koju je Rudnik Zenica ostvario u periodu 1980.-1991. godine, proizvodnja je doživjela najveći pad u 1994. godini a u toku rata mehanizovana oprema za široka čela ostala su u starim radovima u jamama.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist