Arsen Dedić – jugoslovenski i hrvatski pjevač


„Ne vraćaj se starim ljubavima, da se skloniš, da se tješiš, kad se davnih dana sjetiš.“ – Arsen Dedić

Jugoslovenski i hrvatski pjevač, kompozitor, tekstopisac, aranžer, muzički producent, dirigent i pjesnik, Arsenije „Arsen“ Dedić,rođen je 28. jula 1938. godine u Šibeniku. Arsen je autor i izvođač mnogih šansona i pobjednik mnogih muzičkih festivala. Također je jedan od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.

On je spojio svoja dva talenta: muziku i poeziju, pa se u Splitu pojavljuje na festivalu 1963. godine kao kantautor i nakon svega godinu dana pjesme „Kuća pored mora“ i „Moderato Cantabile“ odredile njegov kantautorski put. Na samom početku svoje karijere glumio je u manjim ulogama u filmovima poput pjevača u filmu „Višnja na Tašmajdanu“. Od osnivanja član je Glumačke družine Histrion, gdje ga vežu prijateljstvo i suradnja. A pored toga, autor im je muzike za gotovo sve histrionske predstave.

U svojoj mladosti skupa sa Zrinkom Tutićem je oduševljavao recitalima i pjesmama u nekadašnjem Palainovki, tadašnjem glavnom okupljalištu pjesnika.

Tokom sedamdesetih dolazi do njegovog izražaja sklonosti ka scenskoj muzici, pa tako počinje da piše pjesme za pozorište, film i televiziju. Iako su autorske pjesme njegov osnovni izraz, on piše i pimjenjenu muziku, pjesme za dalmatinske muzičke amaterske grupe i muziku za reklamne spotove.

Unatoč tome što je od ranih šezdesetih pisao za muzičke grupe, sedamdesetih i kasnije piše kompozicije koje su danas postale narodne, a neke od njih su: „Vratija se Šime“, „Rodija se sin“, „Ni u more mire“ kao i mnoge druge.

Arsen je u toku svoje karijere dobitnik velikog broja nagrada na području popularne i primjenjene muzike i književosti. Na početku svoje karijere dobi je priznanje „Mlado pokoljenje“ i „Zlatno sidro“ za muzički opus vezan za more, zatim treba istaknuti Vjesnikovu Nagradu Slavenski (1978.), „Ivo Tijardović“ nagradu splitskog HNK (1979.), za autorsku šansonu dobiva nagradu Premio Tenco u San remu 1982. Godine, te mnoge druge nagrade.

Neki od studijskih albuma koje je objavio tokom svoje karijerse su: „Čovjek kao ja“ (1969.); „Arsen 2“ (1971.); „Homo Volans“  (dvostruki album, 1973.); „Porodično stablo“ (1976.) itd.

Umro je u Zagrebu,  17. augusta 2015. godine u 78. godini života od posljedica sepse. Iza sebe ima 9 ruskih turneja, koncerata po svim kontinentima i sasvim drugačije viđenje publike.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist