FSU u BIH: Podizanje svijesti javnosti o pravima i položaju marginaliziranih grupa


Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH)  je, u okviru projekta „Program održivosti civilnog društva (CSSP)“, za sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, koji finansira USAID – Američka agencija za međunarodni razvoj, sarađivala sa istaknutim bh. književnikom, novinarem i muzičarem, Ahmedom Burićem, kako bi se na jedan kreativan i inovativan način osmislila kampanja podizanja svijesti javnosti o pravima i položaju marginalizovanih grupa u BiH.

 Ideja je bila da kroz formiranje #BandNeMargini, okupljanje renomiranih imena muzičkog svijeta i pisanjem istoimene pjesme približi javnosti socijalnu sliku BiH – bilo zbog siromaštva, bilo zbog invaliditeta, ratnog ili civilnog, ili nekog drugog razloga – na jedan sasvim drugačiji način.

 Ovom prilikom, u studiju Damira Arslanagića, našli su se Ahmed Burić i Branko Sauka, nekadašnji član Gino Banane i Crvene Jabuke, koji su sklopili pjesmu „Ne margini“. Nakon toga, pjesmu su otpjevali Mirela Laković, Nina Babić, Halid Bešlić, Vlado Kreslin, Narcis Vučina, Dino Šaran, Almir Kurt, Damir Nikšić, Elvis J. Kurtović i Ahmed Burić.

 Pjesmu i video spot „Ne margini“ smo premijerno promovisali 7. novembra 2017. godine u televizijskoj emisiji „Dan uživo“ na N1 televiziji u Sarajevu, nakon čega je upriličena promocija u Mikser House-u, 5. decembra 2017. godine. Događaj je okupio veliki broj umjetnika, predstavnika civilnog društva, medija (TV1, TV Alfa i TV Hayat) i zainteresovanih građana, koji su imali priliku da pogledaju video spot za pjesmu „Ne margini“ i prisustvuju razgovoru sa autorima i izvođačima pjesme, koji je moderirala Kristina Ljevak.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist