“Kad radiš za sebe, ono u čemu uživaš, onda ne radiš.” – Dino Helvida


Dino Helvida dolazi iz Zenice, a živi u Zagrebu. Bavi se dekorisanjem ljudskih tijela, pirsanjem i modifikacijama, osim toga, tu je i pisanje smiješnih priča i suspenzije, a između svega toga zabavlja se sa čvorovima i pojasevima.

Dino kaže kako niko ne voli raditi, pa ni on, jer svi vole slobodno vrijeme. Međutim, kada radiš za sebe, ono u čemu uživaš, onda ne radiš, pa je on “sretno nezaposlen”. Ideja za pravljenje pojasa rodila se krajem ljeta ove godine, na jednom od piercing seminara.

“Uvijek mi je gušt bilo penjanje i sve što ide s tim, a to su konopi i jako puno opreme. Naučio sam par čvorova kao mali u izviđačima pa sam se vremenom zainteresovao za njih. Krajem ljeta ove godine sam prisustvovao piercing seminarima na koje idem svake godine. Navečer su bili suspension performansi od moje najdraže suspension grupe. Nakon performansa sam dobio na poklon kesu konopa koji bi se inače bacio. Sljedeće jutro sam prisustvovao shibari bondage casu i casu macrame čvorova i ideja se rodila iz toga i iz skateboardinga. Jako je poznato da skejteri nikad ne nose kaiše jer ne drže hlače kako spada, a kopča od kaiša se zabija u stomak svakim saginjanjem. Zbog toga skejteri nose pertle umjesto kaiša. Jeftino i jednostavno. Moja ideja je da pomognem braći skejterima da imaju ljepšu pertlu nego inače, jer i sam vozim skejt.”

Pravljenje pojasa za njega je više dodatna zanimacija nego zarada, jer dok ne radi to što inače radi, onda se zabavlja s čvorovima i pojasima. Kaže kako je to za njega meditativno i super za pobjediti dan i izraziti kreativnost.

“Ovo mi daje neku svrhu i misiju koju još uvijek pronalazim. Često se uhvatim da zaboravim jesti kada čitav dan vežem konop.”

Pojase radi za donaciju, a ljudi su za njih zainteresovani. Dino je počeo da pravi i ukrasne pojase za žene, a pored toga ima želju da napravi i most od konopa dug 50 metara, ukrasi i svoju bocu konopom, a možda napravi od njega i odjelo, kako kaže sve je moguće

Na pitanje da li misli da mladima fali ideja i kreativnosti kaže:

“Ni ja ranije nisam znao kako da izrazim kreativnost, a ni osjećaje. Čitav dan sam sjedio i govorio kako mi je dosadno i kako se tu nema šta da radi. Bitno je izaći iz tog začaranog kruga na sve moguće načine i probiti vani. Uvijek sam mislio da ne znam da crtam dok nisam počeo. U svemu treba vježbe. Bitno je samo krenuti i napraviti prvi korak. Drugi je uvijek malo lakši.”

Dinu možete kontaktirati na Facebooku (Dino Helvida, Dino Helvida Body Art, Starobosanska mitologija), te na Instagramu (coma11, crtampizdarije).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist