25. novembar – Dan državnosti BiH


25. novembar jeste dan kada BiH proslavlja svoju državnost te prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.

Naime, na ovaj dan davne 1943. godine, u Mrkonjić Gradu je održano zasijedanje ZAVNOBIH-a sa početkom od 19h. Taj sastanak je završen te iste noći u 4h ujutro. Na ovom sastanku je utvrđeno njezina državnost te granice koje potječu još iz vremena srednjovijekovne Bosne. Tada je BiH postala ravnopravna članica nekadašnje Jugoslavije.

Predstavnici Srba, Muslimana i Hrvata BiH, bili su ujedinjeni u narodno oslobodilačkom pokretu, stupili su na put političkih odluka koji će našem narodu otvoriti put da organizuju sopstvenu zemlju po svojoj volji i interesima. Također, u ovoj rezuluciji je istaknuto da narodi BiH žele svoje političke predstavnike te zemlju koja neće biti niti srpka, ni muslimanska, a ni hrvatska. Nego žele državu koja će biti i srpska, muslimanska i hrvatska, koja je pri tome slobodna i bratska te je u potpunosti garantirana jednakost i ravnopravnost sva tri već pomenuta naroda.

ZAVNOBIH je nakon prvog zasijedanja funkcionisao kao vladin organ. A naravno dao je i temelje strukture vlade BiH kao federalne jedinice. Za državnost BiH, taj dan je izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a iz svih krajeva, društvenih i nacionalnih sredina BiH. Tada se bila izborila za svoju državnost koju je bila izgubila 1463. Godine kada je došla pod Osmansku vlast.

Odluka ZAVNOBIH-a je bila potvrđena i ozvaničena na prvom zasijedanju AVNOJ-a, tj. Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugloslavije. Zasijedanje AVNOJ-a se održalo u Jajcu. Treba reći da nakon što je BiH bila oslobođena 1945. godine, dobila svoju zastavu i grb. Te su zastava i grb bili prepoznatljivi i glavni simboli u vrijeme socijalizma, sve do početka 1992. godine i agresije na BiH.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist