Prevencija zlostavljanja djece!


19. novembar obilježava se kao Međunarodni dan prevencije, o čemu je ekipa radija Active govorila kroz redovnu programsku šemu. U nastavku donosimo i pisanu riječ o ovom danu, ali trebamo zapamtiti kako se ne radi o jednom danu, djeca trebeju biti zaštićena uvijek, a ne samo na Međunarodne dane!

Od 2000. godine pa sve do danas 19. novembar obilježava  se kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece koji je nastao na inicijativu Međunarodne ogranizacije WWSF (Women's World Summit Foundation), koju podržava UN .

Cilj Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece, jeste da ukaže na brojne oblike zlostavljanja djece, te da upozori na probleme i posljedice koji su sve više zastupljeni u svijetu. Također, Međunarodne organizacije apeluju vlade kao i društvene organizacije na aktivinije uključivanje zaštite djece i njihovih prava.

Zlostavljanje djece uzrokuje brojne posljedice koji se odnose na njihov razvoj bilo to vršnjacko nasilje ili nasilje starijih nad mlađom populacijom. Također, djeca koja su izložena fizičkom, emocionalnom ili seksualnom nasilju ostavlja duboke ožiljke i traume.
O nasilju ne smijemo šutjeti, nego trebamo povećati broj edukacija, te uvesti veće sankcije i zaštitu djece  kao i zaštitu dječijih prava od bilo kakvog zlostavljanja i iskorištavanja.

Nijedna vrsta nasilja ne smije biti opravdana niti odobrena.

STOP NASILJU!

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist