U Zenici obilježeni Evropska sedmica robotike i Međunarodni dan djeteta


20. novembra 2017. godine u prostorijama ICC Agencije ZEDA u Zenici, po prvi put je obilježena Evropska sedmica robotike (EU Robotics Week – ERW). Ovogodišnji ERW 2017 u Bosni i Hercegovini je u fokus stavio najmlađu populaciju i razvijanje njihovih afiniteta prema robotici, ali i tehnici i tehnologijama uopšte. Događaj koji se održao u Zenici u ICC-u, prvenstveno je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, ali dio događaja mogu biti i svi ostali ljubitelji robotike i savremenih tehnologija.

Naši najmlađi su imali priliku zabavljati se LEGO, mBot robotima i egzoskeletima, a oni nešto stariji su se našli u ulozi programera Arduina. U periodu od 15-18 sati, prostorije koje su sadržavale improvizirane „štandove“ sa različitim vrstama robota, bile su ispunjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Neki od učesnika su bili učenici KŠC-a koji su predstavili princip rada motora na mBot robotima, kao i mnogi drugi. Prostorije su za vrlo kratko vrijeme bile ispunjene dječijom znatiželjom i srećom, što je i bio jedan od ciljeva organizatora. U sklopu ovog dešavanja, program radija Active-a je bio prilagođen djeci. Povodom Međunarodnog dana djeteta, djeca su preuzela mikrofone i slobodno pričali u eter. Posjetioci su bili jako zainteresovani za vođenje programa, pa su i dobili priliku da se okušaju u tome. U aktivnostima koja je organizovao radio Active, djeca su pokazala veliku zainteresovanost. Uz prisustvo mentora, mališani su učestvovali u realizaciji našeg programa, pomagali voditeljima, učili o tehničkom dijelu i vodili emisije. Od 15:30 do 16:30 sa djecom, ali i odraslima se druzila naša Almedina Hrnjić. Zajedno sa djecom iz osnovnih zeničkih škola vodila je program na talasima koji zrače samo pozitivno. U jednom dijelu programa djeca su imala priliku da kažu kakav to oni svijet žele, da pričaju o svijetu po njihovoj mjeri i volji i naravno, da razgovaraju o svojim pravima.

Na pitanja koja su to njihova prava i da li znaju kada je Međunarodni dan djeteta odgovorili su da su upoznati s tim pojmom, a kao svoja prava su naveli da imaju pravo reci “bojim se”, pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo donijeti svoju odluku i druga. Pored dječijih glasova i glas onih malo starijih se čuo.

Za radio Active je govorio i student Mašinskog fakulteta koji je dio projekta IDEALAB, a program je nastavljen u emisiji „Ćaskaonica“ u kojoj je Almedina Jašarević ustupila svoje mjesto mlađim budućim kolegama i kolegicama. Ispred mikrofona su se još jednom našli učenici osnovnih škola, pa čak i polaznici zeničkih vrtića. Na samom kraju je nacionalni koordinator događaja “Sedmica robotike”, Maja Hadžiselimović, izdvojila da je ovakav dogadaj obilježen prvi put u BiH, ali ne i posljednji.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist