Marlon Brando – jedan od najutjecajnijih američkih glumaca


„Nikada ne miješajte visinu plate sa količinom talenta koji neko posjeduje.“ – Marlon Brando

Marlon Brando je jedan od najutjecajnijih američkih glumaca 20. stoljeća, koji je bio najpoznatiji po ulozi u filmu „Kum“. Rođen je 3. aprila 1924. godine u Omahi. Bio je dobitnik nekoliko Oskara, te su ga žene jednostavno obožavale a muškarci divili.

Još od malena primjećeno je da ima veliki glumački dar, te je znao veoma dobro imitirati i razvio je posebnu vještinu oponašanja drugih ljudi oko sebe. Roditelji su mu se bili razveli kada je imao svega 11 godina. Nakon razvoda, njegova mama preuzima skrbništvo nad troje djece koji su živjeli sa njezinom majkom u Kaliforniji, sve do 1937. godine, kada su se njegovi roditelji pomirili, te preselili u selo Libertyville, sjeverozapadno od Chicaga.

Zbog svoje velike ljubavi prema glumi, pohađao je redovno časove glume. Nije puno trebalo da prođe da se otkrije njegov talent, te mu je bila ponuđena uloga Sejvilu. Zbog svoje naravi i naprositog duha bio je izbačen. Nitko nije mogao da ospori njegov glumački talenat. Ubrzo nakon tog incidetna, njegov talenat je opet okrivaju u manjoj predstavi te mu biva ponuđena uloga u Brodvejskoj predstavi „Truckline Cafe“. Iako je ova predstava bila komercijalni i finansijski podbačena, kritčari su bili oduševljeni s Marlonom i bili su ga proglasili najprespektivnijim glumce s Brodveja.

Ulogu Sentlija Kovalskog dobiva 1947. godine u filmu „Tramvaj zvani čežnja“  i ta uloga je označavala pravu revoluciju u glumačkoj tehnici. Marlon Brando je je u tom filmu postavio temelje američke model glumačke metodičnosti, zbog toga što još niko nije vidio da neko glumi na takav način.

Zbog svoje buntovničke kulture, kožnih jakni, motocikala, jeans i buntovničkog ponašanja, koja je bila inspiracija za generacije bunotvnika, razvila se zahvaljujući filmu „Divljak“ i Brandovoj jedinstvenoj ličnosti i karakteru. Zbog popularnosti tog filma, naglo je porasla prodaja motocikala i opreme koja je vezana za njih, jeans, kožnih jakni itd. Sličan dojam ostavlja i na prekomorsku publiku, a dok su s druge strane lokalni religijski autoriteti jadikovali o utjecaju filma na mlade.

Pored svoje glume, Brandon je poznat i po svojim isptupanjima u borbi za građanska prava, prava Indijanaca i za mnoge druge političke ciljeve. Prvi put se ženi 1957. godine sa Annu Kashfi, vjerujući da je ona indijskog porijekla. Međutim, ona je bila lagala povodom svog porijekla te je bila promijenila čitav svoj identitet samo da bi privukla glumčevu pažnju. Razvode se 1959. godine, nakon rođenja njihovog sina Christiana Branda. Ipak, nije dugo patio zbog razvoda jer se odmah 1960. godine oženio sa Movitom Castanedom, koja je od njega bila starija sedam godina. Kao ni prethodni brak, ni ovaj nije bio dugog vijeka. Razvod je uslijedio nakon svega dvije godine.

Na snimanju rimejk filma „Pobuna na brodu Bounty“ upoznaje Taritu Teriipu, s kojom se vjenčao 10. augusta 1962. godine. Njoj je tada bilo svega 20 godina. Sa njom je imao dvoje djece. Razvode se nakon deset godina, jula 1972. godine.

Zbog svoje ozloglašenosti, problematične obitelji, te samovoljni egzil iz Hollywooda i naravno kasnije njegova debljina sve su više privlačile pozornost negoli njegova kasna glumačka karijera. Zaradio je i reputaciju problematičnog glumca na snimanjima, zbog toga što nije želio ili nije mogao zapamtiti svoje rečenice.

Umro je 1. jula 2004. godine, u svojoj 80. godini od posljedica dijabetisa i raka. Kremiran je i njegov je pepeo rasut na dva mjesta. Prvi dio pepela posut je na Tahitiju, a dok je drugi dio u Dolini smrti.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist