Impresionizam – impresia neposrednih vizuelnih utisaka


Umjetnički pravac impresionizam se razvija u Europi krajem 19. stoljeća. Svoj vrhunac je doživljava do početka 20. stoljeća. Impresionizam nastaje u Francuskoj, te se prvenstveno razvija u slikarstvu. Kasnije se ovaj utjecaj proširio na druge umjetničke pravce. Naziv impresionizam nastaje iz francuske riječi impressionnisme, prema impression što u prijevodu znači dojam, utisak.

Ovaj pravac stvara novi odnos prema svijetu, te traga za novim načinima vizuelnih izraza. To je impresia neposrednih vizuelnih utisaka. Predstavnici impresionizma su birali najčešće motive pejzaža sa rijekom, izletišta, nebo prekriveno oblacima, zbog toga što se u njihovom slikanju može dočarati odbljesci sunčevih svjetlosti na vodi, treperavu igru sijenki, te općenito da se prikažu fluidne i nepostojane aspekte stvarnosti.

Nema tačnog datuma koji bi mogao označavati nastavan impresionističkog pokreta, bez obzira što je 1869. godina bila najznačajnija. Upravo te godine Monet i Renoir su naslikali La Grenouillère, kafanu na otvorenom i kupalište u blizini Bougivala. Danas se njihova djela smatraju prekretnicom ranog impresionizma. No, iako je impresionizam obuhvatamo iznimnom kratko razdbolje u historiji umjetnosti, postignuća umjetnika ovog pravca je od neizmjerne važnosti.

Jedan od najznačajnijih i najvećih impresionista jeste Camille Pissarro. On je uvijek svoja platna slikao sa jakim i živim bojama. Uvijek je ostao privržen čistoći svojih motiva, te s toga nikada nije pokušavao prikazati prozraćnost zraka ili vode. Zbog svog zanimanja za pravila kompozicije dovelo ga je do prikazivanja trodimenzionalnog prostora pomoću minijaturnih tačkica. Ova tehnika leži u samom srcu poentilizma i divizionizma.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist