Svjetski dan ljubaznosti


U sinoćnjem izdanju emisije Ćaskaonica, 13.11.2017.godine, pričali smo o obilježavanju Svjetskog dana ljubaznosti, inicijativi obilježavanja, šta drugi misle o nama i koje mjesto Bosna i Hercegovina zauzima po statistici o ljubaznosti.

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13.11.1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija, koja između ostalog govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.

Svjetki dan ljubaznosti posebno se obilježava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji, a zadnjih nekoliko godina sve veću popularnost ima i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji.

Također, prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima povećava našu sreću.

Prema istraživanju agencije Heraklea, inače prve agencije u Hrvatskoj specijalizirane za “mystery shopping” (poslovni alat za mjerenje kvalitete usluge putem tajnih kupaca), najneljubazniji u regiji su konobari i radnici u trgovinama, supermarketima, benzinskim pumpama te službenici u Bosni i Hercegovini.

Slovenija je zauzela prvo, dok je drugo mjesto u regiji zauzela Hrvatska, nakon koje slijede Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina završila je na posljednjem mjestu, jer je ocijenjeno da su radnici u navedenim sektorima najneljubazniji.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist